Πακιστάν – Νεκροί από τον σεισμό στο γειτονικό Αφγανιστάν

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα του Πακιστάν εξαιτίας σεισμού 6,5 βαθμών με επίκεντρο το Αφγανιστάν που σημειώθηκε χθες βράδυ, δήλωσε αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 19 σπίτια υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του ισχυρού σεισμού, πρόσθεσε ο Άμπντουλ Μπασίτ, αξιωματούχος των αρχών της επαρχίας.

Αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί ο σεισμός

Ορισμένα από τα απομακρυσμένα χωριά του ορεινού Badakhshan είναι δύσκολο να προσεγγιστούν και δεν έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο ή διαδίκτυο.

Στην επαρχία Faizabad, ο 29χρονος Ashraf Nael δήλωσε ότι βρισκόταν στο σπίτι του το βράδυ της Τρίτης όταν τα παράθυρα του σπιτιού της οικογένειάς του άρχισαν να κροταλίζουν έντονα για περίπου ένα λεπτό. «Τα αδέλφια μου έτρεξαν όλα έξω… ζούμε σε ένα σπίτι από μπετόν, εκείνα τα σπίτια που είναι φτιαγμένα από λάσπη μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές», είπε.

Στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa του βόρειου Πακιστάν, ένας τοίχος μήκους 90 μέτρων γύρω από ένα αστυνομικό τμήμα κατέρρευσε, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομικής περιφέρειας, αλλά δεν προκάλεσε θύματα.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί. τη Μουζαφαραμπάντ, την πρωτεύουσα του ελεγχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ -το σημείο του φονικού σεισμού του 2005, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι- οι άνθρωποι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους, κλαίγοντας και απαγγέλλοντας ιερούς στίχους, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μια περιοχή πλάτους 1.000 χιλιομέτρων από περίπου 285 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν, την Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με το EMSC. Μεγάλα τμήματα της Νότιας Ασίας είναι σεισμικά ενεργά επειδή μια τεκτονική πλάκα γνωστή ως ινδική πλάκα ωθείται βόρεια προς την ευρασιατική πλάκα. Ένας σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών στο ανατολικό Αφγανιστάν σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους πέρυσι.

Σχετικές δημοσιεύσεις