Παλεύουν με ξεχασμένους Νόμους στις καμένες εκτάσεις

Κινέτα, 11 μήνες μετά τον πύρινο όλεθρο. Ήταν εκεί, στο δυτικότερο άκρο της Αττικής, όταν την 23η Ιουλίου 2018 η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κινητοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα, για πολλές κρίσιμες ώρες το Μάτι να μείνει ουσιαστικά απροστάτευτο και να επακολουθήσουν τα τραγικά αποτελέσματα με την εθνική τραγωδία και τα 101 θύματα.

Στην Κινέτα ευτυχώς, τα πράγματα πήγαν καλύτερα και δεν θρηνήσαμε ανθρώπους. Όμως, οι καταστροφές είναι τεράστιες τόσο στο φυσικό κεφάλαιο – όλο το βουνό της περιοχής από τότε είναι κατάμαυρο- όσο και στις περιουσίες των ανθρώπων, καθώς εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή από τις ζημιές κρίνονται ως μη κατοικίσιμα. Συγκεκριμένα 256 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, άλλα 300 περίπου κρίνονται ως μη κατοικήσιμα και θα πρέπει να επισκευαστούν, ενώ περίπου 59.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Η κατάσταση σήμερα, 11 μήνες μετά την καταστροφή, είναι ακριβώς η ίδια όπως την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς. Και το χειρότερο και πιο απογοητευτικό μάλιστα, είναι ότι αυτή η θλιβερή κατάσταση εδώ δεν πρόκειται να αλλάξει, και ως εκ τούτου ο οικισμός είναι καταδικασμένος στον μαρασμό και στη μόνιμη εικόνα… βομβαρδισμένης πόλης. Γιατί; Διότι δια Νόμου «απαγορεύεται» η ανοικοδόμηση και η επισκευή μεγάλου αριθμού των σπιτιών που καταστράφηκαν!

Πρόκειται για έναν… ελληνικό τραγέλαφο, με τους κατοίκους να αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ότι δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν οι φλόγες, το αποτελειώνει οριστικά η γραφειοκρατία!

Κι αυτό διότι μετά την πυρκαγιά κρίθηκαν ως «αναδασωτέες» μεγάλες εκτάσεις στις οποίες υπάρχουν καμένα σπίτια, και ως εκ τούτου απαγορεύεται εκεί οποιαδήποτε παρέμβαση. Πρόκειται για σπίτια που ως επί τω πλείστων κατασκευάστηκαν από τη δεκαετία του 1950 πάνω σε τότε αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα, τυπικά, όλο αυτό το διάστημα να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς νομιμότητας και αυθαιρεσίας, αφού ποτέ κανείς δεν αποχαρακτήρισε τις συγκεκριμένες εκτάσεις ώστε να θεωρηθούν οικοδομίσιμες.

Τα σπίτια αυτά βέβαια έχουν κανονική άδεια, το κράτος τα έχει συνδέσει με φως, νερό και τηλέφωνο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους τα δηλώνουν κανονικά στη φορολογική τους δήλωση και πλήρωναν τον ΕΝΦΙΑ! Μετά την πυρκαγιά όμως, για το κράτος όλα αυτά έγιναν ξανά… παράνομα, και φυσικά όχι μόνο δεν δίνεται καμία αποζημίωση για επισκευή ή ανοικοδόμηση, αλλά πλέον, όπως αναφέρθηκε, απαγορεύεται να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι και με ιδία κεφάλαια.

Όμηροι αυτής της απίστευτης κατάστασης, οι κάτοικοι ζητούν από την Πολιτεία να… επιστρέψει στη λογική.

Σχετικές δημοσιεύσεις