Περιορίζονται σε έξι οι πύλες εισόδου στη χώρα λόγω κορονοϊού

«Μέχρι τώρα είχαμε για τουριστικούς σκοπούς είσοδο μόνο από τον Προμαχώνα, με την υποχρέωση αρνητικού μοριακού test μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα, αλλά είχαμε τη δυνατότητα για ουσιώδεις μετακινήσεις, για Έλληνες πολίτες και για ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής, να διέρχονται και από τις άλλες πύλες εισόδου. Τώρα περιορίζονται αυτές μόνο στις 6 προκειμένου να έχουμε καλύτερο έλεγχο των διελεύσεων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και συμπλήρωσε: «Επίσης δεν επιτρέπεται να γίνεται συνεχής μετακίνηση από ή προς την Ελλάδα για σύντομες επισκέψεις σε περιπτώσεις που έχουμε εργάτες γης». 
«Επειδή είναι σε έξαρση οι επιδημιολογικές καμπύλες σε χώρες της Βαλκανικής υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταφέρουν θετικά κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο πήραμε αυτές τις αποφάσεις, αυτά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές και είμαστε εδώ να επαναξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας» είπε.  
Σε ερώτηση για τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη υπογράμμισε «είναι μια εικόνα που δεν θέλουμε να βλέπουμε. Σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε δει συγχρωτισμό, έχουμε καταδικάσει τέτοιου είδους φαινόμενα και για αυτό έχουμε πάρει μέτρα περιορισμού τέτοιων εκδηλώσεων, όπως η απόφασή μας για τον περιορισμό των πανηγυριών». «Δεν είναι εικόνα που θέλουμε να δίνουμε και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει για το μέλλον. Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που έγινε αυτό» είπε. 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, χαρακτήρισε τη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, πολύ δυσλειτουργική, πολύ περίπλοκη διαδικασία, η οποία θα φέρει δυσκολίες στην υλοποίηση των δράσεων στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ χρήματα του Ταμείου.
«Πιστεύουμε ότι μέσα στη μέρα θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο θέμα της διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης» σημείωσε.   
Σε ερώτηση για το ρεπορτάζ για το Μάτι και για το εάν υπάρχουν ευθύνες του κ. Τσίπρα, είπε: «Ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί σε όλα όσα έχουμε ακούσει. Ας ακούσουμε τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος συγκαλούσε αυτές τις συσκέψεις, ο οποίος είχε την εποπτεία των εξελίξεων, να πει τς ακριβώς συνέβη εκείνες τις ημέρες. Εμείς έχουμε ευθύνη να λάμψει η αλήθεια». 
Τέλος για τις μηνύσεις και τις απειλές μηνύσεων του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Μπογδάνου, σε δημοσιογράφους, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τον διάλογο στα social media σημειώνοντας ότι, αν νομίζει κάποιος ότι θίγεται, μπορεί φυσικά να προσφύγει στη δικαιοσύνη, όπως επικαλέστηκε και η κ. Γεροβασίλη χθες.  

«Αποφασίστηκαν τα εξής αναφορικά με τα χερσαία σύνορά μας:

Πρώτον: Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

Δεύτερον: Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση. Επισημαίνουμε με έμφαση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ. Και παρακαλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως είναι σήμερα αυτές της Βαλκανικής.

Τρίτον: Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Ελλάδα είναι -και θα παραμείνει- μία υγειονομικά ασφαλής χώρα. Πήραμε -και θα παίρνουμε όποτε χρειαστεί- με αίσθημα ευθύνης κάθε απαραίτητο μέτρο, ακούγοντας πάντα τη γνώμη των ειδικών», πρόσθεσε.

Σχετικές δημοσιεύσεις