Πιστοποιητικό εμβολιασμού – Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη

Η ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της σημερινής -μέσω τηλεδιάσκεψης- Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα συμβάλει στην διευκόλυνση των μετακινήσεων, αλλά και επί της ήδη διατυπωμένης ανάγκης για περαιτέρω πίεση της ΕΕ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες για ταχύτερη παραγωγή εμβολίων και επίσης ταχύτερης έγκρισης σκευασμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό, η έκδοση του οποίου ξεκίνησε στη χώρα μας, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο χθες για μία «ελληνική καινοτομία» και τόνισε ότι «καταχωρίζεται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει». Διευκρίνισε παράλληλα ότι «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων» και εξήγησε εκ νέου ότι η πρόταση αυτή «αφορά και τον τουρισμό και την οικονομία μας».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Μητσοτάκης θα εισηγηθεί και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο ήδη έχει κριθεί ασφαλές από πολλές άλλες χώρες».

Ταυτόχρονα θα ζητήσει να ασκηθεί πίεση στην Pfizer «ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Σκεπτικισμός στην ΕΕ

Την ίδια ώρα το κλίμα στην Κομισιόν μπορεί να είναι θετικά διακείμενο υπέρ της ελληνικής πρότασης, στις τάξεις ωστόσο των κρατών μελών δεν επικρατεί ομοφωνία. Μία από τις χώρες που έχει εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με την χορήγηση βεβαίωσης συμμετοχής στον εμβολιασμό είναι οι Γαλλία και Γερμανία, ενώ και η Πορτογαλία έχει εμφανιστεί να θέλει να μεταθέσει την συζήτηση για το μέλλον.

Το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Μπορεί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να έχει καταστεί σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «πιέσει» προκειμένου να συζητηθεί επισταμένως το θέμα και να βρεθούν οι οδοί προκειμένου -σίγουρα όχι τώρα, αλλά σε μία μελλοντική Σύνοδο- έτσι ώστε τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή, ωστόσο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι και τα πιο αισιόδοξα.

«Δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού» ξεκαθάρισε χθες κοινοτικός αξιωματούχος ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών. Όπως εξήγησε, οι ηγέτες δεν αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πιστοποιητικό ανοσίας, αφού τίθενται πολλά ζητήματα, από το πόσο θα διαρκεί η ανοσία στους εμβολιασμένους -στοιχείο που ακόμη δε γνωρίζουν οι επιστήμονες- μέχρι το τι θα ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) εμβόλια. «Θα πρέπει να οριστούν κάποια βασικά σημεία που θα υπάρχουν στο χαρτί και αυτά θα αρχίσουν να συζητούν οι ηγέτες, ωστόσο για συμφωνία στα στάνταρντ που θα εμπεριέχει, θα χρειαστούν κι άλλες Σύνοδοι Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική πρόταση πάντως φαίνεται πως γνωρίζει αποδοχής, μιας και υπέρ τάχθηκε η Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Οι αεροπορικές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως σαφέστατα αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη… Οι εμβολιασμοί είναι το βασικό κλειδί, για να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν οι κυβερνήσεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη, ώστε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορά τους, αλλά και οι επιβάτες για να πετάξουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», επισημαίνεται.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης, χαιρέτισε την ελληνική πρόταση, σημειώνοντας πως συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. «Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στη Λισαβόνα. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε.

Σχετικές δημοσιεύσεις