Πλεύρης – Μεγάλο στοίχημα η ψηφιακή εικόνα για την Δημόσια Υγεία

Η πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα βρέθηκε στο επίκεντρο του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η ψηφιακή εικόνα είναι το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια. Ο ψηφιακός φάκελος των πολιτών, όπως είπε, μέσω και του προσωπικού γιατρού, θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να παρακολουθεί την φαρμακευτική κατανάλωση, να προχωρά σε ενέργειες πρόληψης αλλά και να έχει πλέον καθαρούς δείκτες για την δημόσια Υγείας.

Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, μπορεί να διανέμει σωστότερα και δικαιότερα χρήματα για την φαρμακευτική δαπάνη αλλά και να εντοπίζει που υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος στο clawback τόνισε πως είναι ένα μέτρο που δημιουργήθηκε αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί με διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της κατανάλωσης.

Τέλος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνεται η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων μέσω ενός ειδικού προϋπολογισμού.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών), ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), ο Ιάσον Φωτίλας (βουλευτής ΝΔ), Μάρκος Ολλανδέζος (επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιες Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του News4health, Βασιλική Αγγουρίδη

Σχετικές δημοσιεύσεις