Πλημμύρες στην Αυστραλία – ”Φύγετε από τα σπίτια σας”, λένε οι Αρχές

Οι Αυστραλιανές Αρχές ζήτησαν σήμερα (11/3)  από όλους τους κατοίκους απομονωμένης κοινότητας της Αυστραλίας που αντιμετωπίζει ρεκόρ πλημμυρών να την εκκενώσουν, προειδοποιώντας ότι αναμένεται επιδείνωση του φαινομένου στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

«Καλούμε όλους τους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείψουν την κοινότητα Μπέρκταουν το ταχύτερο δυνατό», αναφέρει η αστυνομία της πολιτείας Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά απομακρύνθηκαν πρώτα, διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στα συστήματα αποχέτευσης λόγω των πλημμυρών και ότι η ηλεκτροδότηση θα διακοπεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη έχουν απομακρύνει ήδη 53 από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους που διαμένουν στην κοινότητα, η οποία έχει περίπου 200 κατοίκους, σύμφωνα τις αρχές.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά μέσα δείχνουν πλημμυρισμένα κτίρια και μεγάλες εκτάσεις γης που έχουν μετατραπεί σε λίμνες, όπου είναι ορατές μόνον οι κορυφές δέντρων.

«Πιθανώς» 100 άνθρωποι παραμένουν στην κοινότητα αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.600 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μπρίσμπεϊν του Κουίνσλαντ, γνωστοποίησε ο αρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας Τομ Άρμιτ.

Ελικόπτερα απομάκρυναν άλλους στη διάρκεια της μέρας, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες έχουν κοπάσει στο μεταξύ, η στάθμη των υδάτων του ποταμού Άλμπερτ, που διαρρέει την κοινότητα, ξεπέρασε τα επίπεδα ρεκόρ του Μαρτίου του 2011 όταν είχε ανέλθει στα 6,78 μέτρα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Κουίνσλαντ.

αυστραλια πλημμυρες

Χθες, Παρασκευή, τα νερά ξεπέρασαν τα 7 μέτρα και αναμένεται ότι δεν θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδό τους πριν από την Κυριακή, πρόσθεσε.

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει ισχυρές βροχοπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου Λα Νίνια που εντάθηκε στον Ειρηνικό.

Ωστόσο η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «πιο ξηρό και πιο ζεστό» καιρό για τους επόμενους μήνες, καθώς το Λα Νίνια πλησιάζει στο τέλος του.

Τον Μάρτιο του 2022, οι παράκτιες περιοχές της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας επλήγησαν από ισχυρές καταιγίδες που συνοδεύονταν από καταρρακτώδεις βροχές και είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ξαφνικές πλημμύρες σάρωσαν τμήματα της ανατολικής Αυστραλίας αργότερα την ίδια χρονιά, προκαλώντας την απομάκρυνση κατοίκων από το Σίδνεϊ τον Ιούλιο και καταστρέφοντας σπίτια σε επαρχιακές πόλεις τον Νοέμβριο.

Σχετικές δημοσιεύσεις