Πλημμύρες στη Σλοβενία – Η «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σλοβενία, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα.

Τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί την Παρασκευή, ενώ το τέταρτο άτομο αναφέρθηκε νεκρό από τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.

Μεταξύ των νεκρών θυμάτων, δύο ήταν Ολλανδοί ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους στα βουνά κοντά στο Kranj την Παρασκευή.

Μια γυναίκα από τη Σλοβενία αναφέρθηκε επίσης μεταξύ των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή λόγω πλημμύρας στην πόλη Κάμνικ. Οι αρχές ανέσυραν επίσης τη σορό ενός άνδρα στα περίχωρα της Λιουμπλιάνας το Σάββατο. Τουλάχιστον πέντε Ολλανδοί πολίτες αγνοούνται εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και πολλοί μεταφέρθηκαν από ομάδες διάσωσης σε ασφαλέστερες τοποθεσίες με ελικόπτερα και βάρκες.

Πρωτοφανής καταστροφή στη Σλοβενία

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την Παρασκευή άρχισαν να υποχωρούν το Σάββατο και οι αρχές άρχισαν να αξιολογούν την έκταση των ζημιών.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ δήλωσε ότι οι πλημμύρες οδήγησαν σε υλικές ζημιές ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πρόκειται για τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην (πρόσφατη) ιστορία της Σλοβενίας, έχει πλήξει τα δύο τρίτα της χώρας», δήλωσε το Σάββατο μετά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές που οδήγησαν στην κατάρρευση τουλάχιστον τριών γεφυρών και επηρέασαν κυρίως τους δρόμους και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις