Ποιος είναι ο δικτάτορας της Λευκορωσίας που αναστάτωσε την Ευρώπη;

Η ιστορία με την αεροπειρατεία από το καθεστώς της Λευκορωσίας, έβαλε βόμβα στα δρώμενα της Ευρωπαικής Ένωσης που ήδη ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν επώδυνες κυρώσεις προς το καθεστώς.

Η Λευκορωσία και ο Πρόεδρος της, Λουκασένκο, ο “τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης”, όπως αποκαλείται ήρθε στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής και πολλοί υποστηρίζουν πως πλέον η παντοδυναμία του δεν είναι άτρωτη.

Ο Λουκασένκο, αν και μόνιμα εκλεγμένος από το 1994, τότε οι Λευκορώσοι είχαν πιστέψει τα ψέμματά του και του έδωσαν την εξουσία με νόμιμο τρόπο, είναι κοινώς γνωστό ότι επεμβαίνει στις εκλογές και η νοθεία είναι αυτή που τον κρατάει στην εξουσία. Για 26 χρόνια είναι ο απόλυτος άρχων της μικρής χώρας, που ανήκε στη πρώην Σοβιετική Ένωση και ακόμα και σήμερα ταλανίζεται από την έλλειψη δημοκρατίας.

Τα πάντα σε αυτή τη χώρα είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ακόμα και η βιομηχανία ανήκει στο κράτος. Οι μυστικές υπηρεσίες λειτουργούν στα πρότυπα της KGB, και όσοι τολμούν να υψώσουν την φωνή τους απέναντι στον απολυταρχισμό της εξουσίας καταλήγουν στην φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες.

Τα Μέσα Ενημέρωσης ελέγχονται πλήρως και πρόσφατα παρουσίασαν δημοσκόπηση που παρουσιάζουν τον Λουκασένκο, δημοφιλή σε ποσοστό 80%.

Αγαπημένο του ποσοστό αφού τόσο πήρε και στις τελευταίες εκλογές. Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών ο κόσμος βγήκε στους δρόμους ζητώντας να παραιτηθεί με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές και οι συλλήψεις να ανέρχονται σε χιλιάδες.

Η αντίπαλος του στις εκλογές φυγαδεύτηκε στην Λιθουανία για να αποφύγει την σύλληψη. Κάτι που δεν κατάφερε τελικά και σήμερα βρίσκεται και η ίδια φυλακισμένη. Η χώρα και ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παρουσιάσει έκθεση που δείχνει ότι χρησιμοποιεί τα βασανιστήρια για να συμμόρφωση του λαού του.

Σχετικές δημοσιεύσεις