ΠΟΥ – Ο κόσμος αντιμετωπίζει «τεράστιες» προκλήσεις

Ο κόσμος αντιμετωπίζει «τεράστιες» προκλήσεις, ανάμεσα στις οποίες ο Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ευλογιά των πιθήκων, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκανε τα σχόλια από τη Γενεύη, όπου οι ειδικοί της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ συζήτησαν για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων σε 15 χώρες εκτός Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι στο ύποπτο κρούσμα που είχε εντοποστεί στη χώρα μας δεν εντοπίστηκε τελικά  σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox). Ωστόσο, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 80 κρούσματα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ. Ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό εκτιμάται ότι είναι χαμηλός.  Η ευλογιά των πιθήκων – ο ιός που συνήθως εντοπίζεται σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής – δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και η ασθένεια είναι συνήθως ήπια.

Το ξέσπασμα έχει αιφνιδιάσει τους επιστήμονες και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν νέες συμβουλές, λέγοντας ότι οι επαφές υψηλού κινδύνου με κρούσματα θα πρέπει να αυτοαπομονωθούν για τρεις εβδομάδες. Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε καραντίνα τριών εβδομάδων για τα μολυσμένα άτομα την Παρασκευή.

Μιλώντας στην Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του ΠΟΥ του την Κυριακή, ο Δρ Τέντρος είπε: «Φυσικά η πανδημία [Covid] δεν είναι η μόνη κρίση στον κόσμο μας. Την ώρα που μιλάμε, οι συνάδελφοί μας σε όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται σε κρούσματα Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ευλογιά πιθήκων και ηπατίτιδα άγνωστης αιτίας και περίπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, την Ουκρανία και την Υεμένη». 

«Αντιμετωπίζουμε μια τρομερή σύγκλιση ασθενειών, ξηρασίας, πείνας και πολέμου, που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι διερευνώνται μια σειρά από άλλες ύποπτες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων – χωρίς να κατονομάζει τις εμπλεκόμενες χώρες – και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν περισσότερες μολύνσεις.  Αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά η επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ιός άρχισε να ανιχνεύεται σε όλη την Ευρώπη – με υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία να επιβεβαιώνουν όλα τα κρούσματα. Κρούσματα επιβεβαιώθηκαν επίσης στην Αυστρία και την Ελβετία την Κυριακή.

Σχετικές δημοσιεύσεις