Προμήθεια F-35 – Υψηλό κόστος και υψηλός κίνδυνος εθνικής ασφάλειας

Δελτίο ΤύπουΠρομήθεια F-35: Υψηλό κόστος και υψηλός κίνδυνος εθνικής ασφάλειαςΗ πρόθεση της κυβέρνησης να προμηθευτεί αεροσκάφη F-35 αποτελεί μια επένδυση υψηλού ρίσκου και υψηλού κόστους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ (ανυπολόγιστο κόστος με ακρίβεια). 
Η Ελλάδα επιθυμεί να αγοράσει ένα πανάκριβο αεροσκάφος με μηδενική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας χωρίς να συμμετέχει σε υποκατασκευαστικό έργο. Είναι αυτό παραγωγική επένδυση ή αποικιακού τύπου εξάρτηση; 
Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να χρεώσει τον Ελληνικό λαό με δισεκατομμύρια ευρώ όταν οι οικονομικοί δείκτες για την πορεία της χώρας μέχρι το 2030 δεν είναι ευοίωνοι. Το Δημόσιο Χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δις. ευρώ και η εξυπηρέτηση του θα καταστεί πολύ δυσκολότερη τα επόμενα χρόνια έως το 2033 καθώς οι δαπάνες αποπληρωμής θα υπερδιπλασιαστούν
 Επιπλέον υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για ζητήματα εθνικής ασφάλειας καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους θα είναι άμεσα διαχειρίσιμα από τις ΗΠΑ επηρεάζοντας την επιχειρησιακή κατάσταση. Οι διευκολύνσεις που ήδη παρέχουμε στις ΗΠΑ σε επίπεδο στρατιωτικών δραστηριοτήτων είναι πολλές και επιβάλλουν να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερους όρους στην προμήθεια πανάκριβων οπλικών συστημάτων όπως είναι το F-35.
Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ θεωρεί ότι η προμήθεια του F-35 δεν είναι σκόπιμη καθώς υπάρχουν οικονομικότερες λύσεις που εξασφαλίζουν ισοδύναμη αποτρεπτική ισχύ έναντι της Τουρκίας. Οι πόροι δε που θα εξοικονομηθούν, θα μπορέσουν να επενδυθούν στην εγχώρια έρευνα αμυντικών συστημάτων (π.χ. drones) που αποδεικνύουν την αξία τους καθημερινά απέναντι σε πανάκριβες πλατφόρμες.
 

Σχετικές δημοσιεύσεις