Πρόπολη – Τι είναι και πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η πρόπολη είναι ένα υλικό, που παράγεται από τις μέλισσες. Λόγω της παραγωγής της από τις μέλισσες, αλλά και της κολλώδους υφής της, η πρόπολη ονομάζεται και bee-glue. Όπως είπαμε λοιπόν, η πρόπολη είναι μία κολλώδους υφής ουσία με πολύπλοκη σύσταση. Για την ακρίβεια, στη σύσταση της πρόπολης έχουν βρεθεί περισσότερες από 300 χημικές ουσίες. Ως επί το πλείστον όμως, η πρόπολη παρασκευάζεται από τις μέλισσες με ρητίνη από τους φλοιούς των φυτών, κερί, αιθέρια έλαια και γύρη. Η χρήση της πρόπολης από τις μέλισσες είναι πολύ συγκεκριμένη και αυτή προορίζεται για 2 λόγους. Από τη μία, οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν την φωλιά τους αλλά και για να τη απολυμαίνουν.

Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη της πρόπολης;

Η πρόπολη είναι ένα στοιχείο της φύσης με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ήδη από την αρχαιότητα, είχαν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Χρησιμοποιήθηκε για την αντιφλεγμονώδη δράση της, ενώ ο Ιπποκράτης τη συνιστούσε για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και ελκών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόπολη δρα αποτελεσματικά έναντι στους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες. Αυτή η δράση της οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή. Στα φλαβονοειδή, οφείλεται επίσης η ικανότητα της πρόπολης να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να θωρακίζει τη φυσική άμυνά του οργανισμού. Έτσι, η πρόπολη είναι ένα σημαντικό συστατικό για την αντιμετώπιση της εποχιακής γρίπης, της αμυγδαλίτιδας και γενικότερα προστατεύει από τις ιώσεις και τις φλεγμονές.

Παράλληλα, η πρόπολη συμβάλλει στην καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στην περιοχή αυτή. Ταυτόχρονα, έχει ευεργετικές ιδιότητες για το γαστρεντερικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις και ενισχύει την αντιμετώπιση της κολπίτιδας. Η πρόπολη ενδείκνυται και για το στομάχι. Τέλος, προάγει την κυτταρική αναγέννηση και για αυτό χρησιμοποιείται εκτεταμένα και στα προϊόντα ομορφιάς.

Ποια είναι  η σωστή δοσολογία και χρήση της πρόπολης;

Η πρόπολη μπορεί να βρεθεί σε μορφή εκχυλίσματος, βάμματος, κάψουλας, σπρέι, αλοιφής και σκόνης. Η κάθε μορφή πρόπολης ενδείκνυται και για διαφορετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε περίπτωση πονόλαιμου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι πρόπολης. Από την άλλη μεριά, σαν βάμμα, η πρόπολη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος απολύμανσης και αντισηψίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιφανειακά σε πληγές, στην ακμή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εσωτερικά, για περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η συνιστώμενη δόση πρόπολης για εσωτερική λήψη είναι 500mg. Για τοπική χρήση, καλό είναι να συμβουλεύεται κανείς τις οδηγίες του εκάστοτε προϊόντος.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της πρόπολης;

Παρά την αξία της πρόπολης, αυτή μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρενέργειες. Οι παρενέργειες του βάμματος πρόπολης είναι:

  • Αλλεργία στο μέλι και στα μελισσοκομικά προϊόντα
  • Πιθανή αύξηση αιμορραγίας, λόγω τις ιδιότητας της πρόπολης να εμποδίζει την πηξη του αίματος.
  • Πιθανή επιδείνωση άσθματος
  • Πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
  • Πιθανές επιπλοκές σε αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα, όπως είναι η προπρανολόλη και κάποια αντικαταθλιπτικά, όπως είναι τα SSRIs

Σχετικές δημοσιεύσεις