Πρόσθετη «ένεση» ρευστότητας 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020

Περαιτέρω τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ακόμα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους σχεδιάζει η κυβέρνηση, μέσω του 3ου και 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και της δεύτερου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί μέσω των παραπάνω εργαλείων, από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο, το συνολικό ποσό που θα δοθεί σε επιχειρήσεις κα επαγγελματίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των ποσών σε περισσότερους από 174.000 δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτημα για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Εντός της ερχόμενης εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα στο myBusinessSupport για την υποβολή νέας αίτησης αποδοχής του ποσού που έχει προεγκριθεί.

Υπενθυμίζεται ότι από τους δύο προηγούμενους κύκλους έχουν χρηματοδοτηθεί 120.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και πολύ μικρές, έχοντας λάβει συνολικά 2 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει και ο 4ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, με αρχικό ποσό συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Αυτή τη φορά, όμως, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι να ενισχυθούν όσοι πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας, αλλά και όσοι επλήγησαν από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό». Βασική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, το γεγονός ότι σημαντικό μέρος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστρέφεται, αλλά θα λάβει τη μορφή επιδότησης. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό» και μάλιστα χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Με την ολοκλήρωση και του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το ποσό που θα έχει διατεθεί προς τις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 4,1 δισ. ευρώ.

ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 600 εκατ. ευρώ δίνεται μέσα από τον δεύτερο γύρο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με το 70%-80% των επιπλέον πόρων να κατευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19. Ως αποτέλεσμα της πλήρους επιδότησης επιτοκίου για δύο χρόνια, η επιχείρηση καταβάλλει μόνο το κεφάλαιο για 2 χρόνια, ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου επιδοτείται το 40% του επιτοκίου. Με τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι καταβάλλονται από την επιχείρηση και το επιτόκιο καθορίζεται από την τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της και τους γενικούς όρους της δράσης.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε σε 11.953 επιχειρήσεις.

Ταμείο Εγγυοδοσίας

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο 2ος κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας, στον οποίο αναμένεται οι εκταμιεύσεις να γίνουν γρηγορότερα, δεδομένου ότι πολλά από τα δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί από τον πρώτο κύκλο.  Το 75% – 90% των νέων δανείων του 2ου κύκλου απευθύνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι όποιες, λίγες, εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη, όσον αφορά τις εκταμιεύσεις πόρων, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επιλογή των επιχειρηματιών να χρηματοδοτηθούν μεταγενέστερα ή και να απενταχθούν, για δικούς τους λόγους, από το πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί δάνειας συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ σε 5.255 επιχειρήσεις.

Μικροχρηματοδότήσεις

Πέρα από τα παραπάνω εργαλεία άντλησης ρευστότητας από τις επιχειρήσεις, το επόμενο διάστημα, μετά και την έκδοση των προβλεπόμενων σχετικών αποφάσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+0,30% δρομολογείται η αδειοδότηση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για μια νέα, εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως όσων βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Το μέγιστο ποσό που θα μπορούν να χορηγούν ανέρχεται σε 25.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών για επενδύσεις ή για κεφάλαιο κίνησης, ανάγκες εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης. Δυνατότητα λήψης του παραπάνω ποσού έχουν:

– οι πολύ μικρές επιχειρήσεις

– τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων

– τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα

– τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας καθώς και

– τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων δεν απαιτείται καμία υποχρέωση προσκόμισης εγγυήσεων για την εκταμίευση του δανείου. Ο μόνος περιορισμός είναι ο ενδιαφερόμενος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Το επιτόκιο διαμορφώνεται ελεύθερα από την αγορά, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 12 μήνες έως 10 έτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις