Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων

Διαρκείς είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία έως το τέλος Δεκεμβρίου η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων.

Το project το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος σε συνεργασία με το Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Ο κ. Βεσυρόπουλος είναι υπέρμαχος των ηλεκτρονικών φορολογικών βιβλίων, καθώς θα αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, θα μειωθεί το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, θα καταργηθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών –πελατών, θα επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς φορολογουμένων, ενώ θα ενισχυθεί και ο έλεγχος των υποθέσεων.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών και θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα μειώσουν αισθητά τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσουν το διαχειριστικό κόστος και κυρίως θα συμβάλουν ώστε οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν ταχύτερα επιστροφή φόρο.

Το σύστημα στηρίζεται σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία My Data. Στην εν λόγω πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα εισέρχεται με τους κωδικούς του στο Taxisnet και θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους. Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών.

Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίες θα πρέπει να καταχωρεί στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.

Παράλληλα, θα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις