Πόλεμος στην Ουκρανία – Αυτό είναι το τέταρτο πακέτο κυρώσεων της Ευρώπης στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής (11/3) ορισμένες από τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλει στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες, μετά τη συμφωνία της ομάδας των επτά βιομηχανοποιημένων χωρών για αύξηση της οικονομικής πίεσης στο Κρεμλίνο.

«Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το 4ο πακέτο θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν. Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι εκτός από την ανάκληση των πλεονεκτημάτων της Ρωσίας ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τα νέα μέτρα κατά των ρωσικών ελίτ που είναι κοντά στο Κρεμλίνο, η ΕΕ θα απαγορεύσει την εξαγωγή ειδών πολυτελείας στη Ρωσία. «Εκείνοι που συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ οι βόμβες πέφτουν σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης την εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσία, κάτι που, όπως είπε, θα στερήσει από το Κρεμλίνο δισεκατομμύρια ευρώ από εξαγωγικά έσοδα.

Η ΕΕ θα προτείνει επίσης ευρεία απαγόρευση των επενδύσεων της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Αυτό θα μπορούσε να καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις οικονομικές και άλλες υπηρεσίες για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση έρχεται αφού οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βερσαλλίες της Γαλλίας και δεσμεύτηκαν να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις