Πόλεμος στην Ουκρανία – Νέες επιθέσεις σε Κίεβο και Χάρκοβο – Νεκροί και τραυματίες

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο Χάρκοβο ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

Τη Δευτέρα στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στο Χάρκοβο και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

Νεκροί και τραυματίες

Τουλάχιστον 9 άμαχοι, μετά αυτών και 3 παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες τη Δευτέρα στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκορ Τερέχοφ.

«Είχαμε μια πολύ δύσκολη μέρα. Φάνηκε ότι δεν είναι απλώς πόλεμος, αλλά πρόκειται για σφαγή του ουκρανικού λαού», είπε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο κ. Τερέχοφ.

«Οι πύραυλοι έπληξαν κτίρια κατοικιών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ειρηνικούς πολίτες. Το Χάρκοβο δεν έχει δει τέτοιες ζημιές για πολύ καιρό. Αυτό είναι φρικτό», είπε.

Μάλιστα, ο Τερέχοφ δήλωσε ότι 4 άτομα βγήκαν από το καταφύγιο για να πάρουν λίγο νερό και σκοτώθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ μία οικογένεια με δύο γονείς και τρία παιδιά κάηκαν ζωντανοί στο αυτοκίνητό τους, είπε.

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο δήμος του Χάρκοβο, οι τραυματίες ανήλθαν στους 37.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Νέο διάγγελμα προς τον λαό της Ουκρανίας έκανε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι Ρώσοι σφυροκοπούν με σφοδρότητα το Κίεβο.

Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της, είπε στο νέο του δραματικό διάγγελμα ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Επιπλέον, τόνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 πυραύλους τύπου Κρουζ σε πέντε ημέρες.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς τη Δευτέρα, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

«Τη Δευτέρα, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν βάναυσα το Χάρκοβο με μαχητικά αεροσκάφη. Ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου. Το Χάρκοβο είναι μια ειρηνική πόλη, εκεί υπάρχουν ειρηνικές κατοικημένες περιοχές, όχι στρατιωτικές υποδομές. Δεκάδες μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι μια τυχαία λανθασμένη ριπή, αλλά σκόπιμη καταστροφή ανθρώπινων ζωών: οι Ρώσοι ήξεραν πού χτυπούσαν», είπε ο Ζελένσκι.

Σχετικές δημοσιεύσεις