Πότε θα λειτουργήσουν τα διόδια Ωραιοκάστρου

Πότε θα λειτουργήσουν τα διόδια ΩραιοκάστρουΟι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι Ευρωεκλογές αλλά και οι βουλευτικές φαίνεται πως…

φρενάρουν τη λειτουργία των διοδίων του Ωραιοκάστρου. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μετατίθεται τελικά για το 2020 και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Οκτώβριο του 2019.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ έχει γίνει πρόοδος σε σειρά εκκρεμοτήτων μεταξύ των οποίων και τα ηλεκτρονικά διόδια, ωστόσο θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους που θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές να κατασκευαστούν όλα τα μετωπικά και πλευρικά διόδια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Ωραιόκαστρο ανέφερε ότι η κυβέρνηση έβαλε «πλάτη» στο θέμα των διοδίων, παρά την υποχρέωση που υπήρχε από τα μνημόνια για την κατασκευή τους.

«Οκτώ μήνες διαβάζω για τα διόδια του Ωραιοκάστρου. Από τη Διεθνή Έκθεση είχαν εξαγγείλει ότι θα ανοίξουν τα διόδια του Ωραιοκάστρου. Δεν έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση έχει βάλει πλάτη ακόμη και σ' αυτό το ζήτημα. Γιατί υπήρχε υπουργική απόφαση υπουργού προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν αποφασίσει να μπουν εκεί τα διόδια και εμείς έχουμε βάλει πλάτη για να μην ανοίξουν. Άλλο που είμαστε υποχρεωμένοι λόγω των μνημονίων να τα κατασκευάσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Εξάλλου, «μπλόκο» στα διόδια έβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ασφαλιστικά μέτρα κατά της λειτουργίας τους και αναμένεται η δικαιοσύνη να εξετάσει το σχετικό φάκελο. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αίτησης ακύρωσης της λειτουργίας όλων των σταθμών, μεταξύ αυτών και του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου, με κύριο επιχείρημα τον διπλασιασμό του κόστους διέλευσης και τη μη πρόβλεψη απαλλαγών για τους μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μην εφαρμοστούν αυτά τα αντιαναπτυξιακά αντικοινωνικά διόδια που θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται περισσότερα διόδια», τόνισε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς του Ωραιοκάστρου η λειτουργία των διοδίων πλήττει την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη διακίνηση των προϊόντων της περιοχής, ενώ έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες από την πλευρά των κατοίκων που υποστηρίζουν πως δημιουργούνται πολλά προβλήματα και κυρίως τους οδηγεί σε οικονομική «αφαίμαξη» σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί για το Ωραιόκαστρο, η χρέωση ανά διέλευση που είχε προσδιοριστεί για το 2018 ήταν 0,40 ευρώ, ενώ στις σκέψεις υπήρξε και η αύξηση στα 0,70 ευρώ από τις αρχές του 2019, σκέψεις που ωστόσο φαίνεται πως εγκαταλείπονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις