Πότε «ξεκλειδώνουν» λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία

Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση «πολιορκίας», με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να είναι πάνω από 550, οι μεταλλάξεις κυριαρχούν στη χώρα μας και η κούραση των πολιτών δεν βοηθάει…Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη, με τα κυβερνητικά στελέχη και τους ειδικούς να εντείνουν τις εκκλήσεις προς τον κόσμο για τήρηση των μέτρων τις επόμενες μέρες, καθώς η χώρα μας οδεύει προς το… ξέφωτο της ανοσίας.

O καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο Open αναφέρθηκε στην κόπωση των πολιτών από τα συνεχόμενα lockdown, δίνοντας και ένα χρονοδιάγραμμα για την άρση των μέτρων.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» τόνισε ο κ. Γώγος.

Όσον αφορά το lockdown ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα όριο» προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

«Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε μιλώντας για δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.

«Κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε. Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που έχουμε, πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Τέλος του Μάρτη θα έχουμε επιπέδωση των κρουσμάτων, και ελπίζουμε τα νοσοκομεία να αντέξουν», ανέφερε από την πλευρά του ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος

Τι ανοίγει πρώτα – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ, πως την Παρασκευή θα τεθεί επί τάπητος το άνοιγμα της αγοράς.

Σημείωσε πως ειδικοί και κυβέρνηση εκτιμούν ότι το λιανεμπόριο δεν συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων.

Προς το παρόν και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα το lockdown θα πάρει παράταση μέχρι και τις 29 Μαρτίου, όταν και θα ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 29 Μαρτίου θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Στα καταστήματα θα μπαίνει ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, στέλνοντας ένα και μόνο μήνυμα τη μέρα στο νέο αριθμό 13032 και θα έχει στη διάθεση του 3 ώρες για να ψωνίσει. Το άνοιγμα θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά.

Μετά από μία εβδομάδα, πιθανότατα στις 5 Μαρτίου να ανοίξουν τα σχολεία και προς μέσα Απριλίου η εστίαση, με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και μόνο με τραπεζάκια έξω.

Σχετικές δημοσιεύσεις