Πώς αντέδρασαν τα κόμματα και ο πολιτικός κόσμος στην ιστορική απόφαση

Λόγο για απόδοση δικαιοσύνης κάνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή και τα μέλη της.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μια ιστορική απόφαση που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Αναλυτικά, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παπάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Παράλληλα, ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε!

Υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της Νέας Δημοκρατίας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Δες τι είπε ο πρωθυπουργός ΕΔΩ

Τσίπρας: Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας

«Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα». Τονίζει ότι «το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούνε να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού».

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία

Στην Ιστορία της χώρας η σημερινή ημέρα, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η σημερινή ημέρα περνάει στην Ιστορία της χώρας ως μια ημέρα νίκης για το Κράτος Δικαίου, ως μια ημέρα νίκης για τη Δικαιοσύνη και, τελικά, ως μια ημέρα νίκης για την ίδια τη Δημοκρατία.

Χαιρετίζουμε την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Χαιρετίζουμε, ακόμα, τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο προκειμένου να φωνάξουν υπέρ της νίκης της Δημοκρατίας. Το πλατύ δημοκρατικό ρεύμα που σχηματίστηκε σήμερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μαζί με τους χιλιάδες ακόμα πολίτες που δεν μπόρεσαν να έρθουν, αποτελεί τον πραγματικό προστατευτικό κλοιό της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό.

Πλέον είναι ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

Σακελλαροπούλου: Δημοκρατία και Θεσμοί ανέτρεψαν κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα για τη Δημοκρατία, με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

Κατά την συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκο, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

Γεννηματά: Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

Κουτσούμπας: Η καταδίκη να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός από τον λαό, μετά την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, καθώς το κακό πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

Η δήλωση του κ. Κουτσούμπα:

«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή.

Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους.

Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό.

Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”».

Βαρουφάκης: Αγώνας ξανά από την αρχή ενάντια στις ιδέες τους

«Οι φασίστες, οι ναζί κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να εμποτίσουν την ελληνική κοινωνία με αυτές τις δηλητηριώδεις. Το ΜέΡΑ25 μετά την καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής θα αρχίσει τον αγώνα ξανά από την αρχή εναντίον των ιδεών τους» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, έπειτα από την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

Βελόπουλος: Στο ύψος της η Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη

Η τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: «Μέσα από τους καπνούς τον δακρυγόνων, την μυρωδιά της φωτιάς και την ‘δυσωδία’ που προκάλεσαν τα κόμματα εξουσίας με την εμπλοκή τους σε μια ποινική υπόθεση για κομματική εκμετάλλευση, αναδύθηκε η απόφαση της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία για ακόμα μια φορά στάθηκε στο ύψος της, δικαιώνοντας τους νεκρούς. Εύγε στους δικαστές, αιδώς για το πολιτικό σύστημα».

Δένδιας: Απάντηση από το Κράτος Δικαίου εισπράττει η Χρυσή Αυγή

Για απάντηση του Κράτους Δικαίου στη Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή.

Η δήλωση του Δένδια: «Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

Παυλόπουλος: Στο ύψος των περιστάσεων η Ελληνική Δικαιοσύνη

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τοποθετήθηκε για την καταδικαστική απόφαση εις βάρος των μελών της «Χρυσής Αυγής» από το Εφετείο.

Στη δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε:

«Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», η Ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με την δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις