Ρωσία: Δεν υπάρχει σχέδιο για «Χριστουγεννιάτικη» κατάπαυση πυρός

Η Μόσχα έχει πει ότι δεν υπάρχει «χριστουγεννιάτικη κατάπαυση του πυρός» στα σχέδιά της, μετά από σχεδόν 10 μήνες πολέμου στην Ουκρανία, με τις μάχες να φαίνεται ότι θα διαρκέσουν ολόκληρο τον χειμώνα. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε δει προτάσεις για «χριστουγεννιάτικη κατάπαυση του πυρός», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Όχι, δεν έχουν ληφθεί τέτοιες προσφορές από κανέναν. Αυτό το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Ο Ζελένσκι είχε καλέσει τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της μέχρι τα Χριστούγεννα ως το πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά ο Πεσκόφ είπε την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη με το Κίεβο έως ότου ο Ζελένσκι αποδεχτεί τις «πραγματικότητες» στο έδαφος – αναφερόμενος στον ρωσικό έλεγχο σε τμήματα τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που προσάρτησε τον Σεπτέμβριο μετά από καταναγκαστικά και παράνομα «δημοψηφίσματα».

Μετά από μια σειρά αστραπιαίων ουκρανικών αντεπιθέσεων, το Κίεβο ανέκτησε τον έλεγχο περίπου στο μισό έδαφος που κατέλαβε η Μόσχα τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής της. «Δεν υπάρχει ηρεμία στην πρώτη γραμμή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην τακτική απογευματινή του ομιλία την Τετάρτη (14/12). «Κάθε μέρα και κάθε για μέτρο δίνεται εξαιρετικά σκληρή μάχη. Και ειδικά εκεί που όλη η τακτική των κατακτητών καταλήγει στην καταστροφή όλων όσων βρίσκονται μπροστά τους με πυροβολικό – έτσι ώστε να μείνουν μόνο γυμνά ερείπια και κρατήρες στο έδαφος».

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ένα χειμερινό αδιέξοδο μπορεί τώρα να δημιουργηθεί, παρόλο που οι σκληρές μάχες συνεχίζονται ιδιαίτερα στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν για να καταλάβουν την πόλη Μπαχμούτ. Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι το μέγεθος της συνεχιζόμενης βίας μετριάζει τις ελπίδες για επικείμενο τέλος των εχθροπραξιών.

«Ακριβώς δεδομένου αυτού που βλέπουμε στον αέρα και στο έδαφος στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Κίρμπι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές για μια ειρήνη με τη Ρωσία. «Έτσι, αυτή τη στιγμή διεξάγονται ενεργές μάχες. Αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον».

Σε μία διαφορετική εξέλιξη, ο Καναδάς δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ανακαλέσει την απαλλαγή από τις κυρώσεις που επέτρεπε στους τουρμπίνες για το Nord Stream 1 -τον μεγαλύτερο αγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη- να επισκευαστούν στο Μόντρεαλ και να επιστραφούν στη Γερμανία.

Ο αγωγός κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα έκλεισε για επισκευές στις 31 Αυγούστου, αλλά δεν επανεκκινήθηκε. Υπέστη σοβαρές ζημιές ένα μήνα αργότερα, όταν χτυπήθηκε από μια σειρά εκρήξεων. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποψιάζονται ότι η ζημιά στον αγωγό και ενα δεύτερο που ονομάζεται Nord Stream 2 προκλήθηκαν από δολιοφθορά. Ο Πούτιν χαρακτήρισε «τρελούς» τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τις εκρήξεις.

«Ο Πούτιν αναγκάστηκε να δείξει ότι η πρόθεσή του δεν ήταν ποτέ να επαναφέρει το Nord Stream 1 σε πλήρη λειτουργία και ότι ο ίδιος ο αγωγός έχει καταστεί ανενεργός», δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Mélanie Joly, και ο υπουργός φυσικών πόρων, Jonathan Wilkinson σε κοινή δήλωση. Η απόφαση ελήφθη μετά από στενή συνεργασία με την Ουκρανία, τη Γερμανία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους, ανέφεραν.

Παρά την έλλειψη ειρηνευτικών συνομιλιών, εκατοντάδες κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι σε ανταλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες. Η απελευθέρωσή τους, μαζί με την πρόοδο στις συνομιλίες για την επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών ενός συστατικού σε λιπάσματα και η επέκταση μιας συμφωνίας για τα σιτηρά έδειξαν ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τουλάχιστον περιορισμένη επαφή σε πολλά επίπεδα. Η τελευταία ανταλλαγή δεκάδων κρατουμένων περιελάμβανε έναν πολίτη των ΗΠΑ, δήλωσαν την Τετάρτη το Κίεβο και η Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε την Τετάρτη ότι μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη. Η Mirjana Spoljaric είπε ότι τέτοιες ανταλλαγές είχαν στο παρελθόν αποτελέσει «το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη συμφωνία». Η ΔΕΕΣ τόνισε ότι εναπόκειται στις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα. Ούτε ο Ερυθρός Σταυρός ούτε οι δύο πλευρές έχουν δημοσιοποιήσει ακριβείς αριθμούς για τους κρατούμενους πολέμου κάθε χώρας, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι κρατούμενοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις