Σαν σήμερα – Ο πρώτος τελικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός του κόσμου είναι ένας και μάλλον οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε. Είναι το Κύπελλο Αγγλίας. Στο νησί, οι παλιοί δίνουν ακόμα, μεγαλύτερη σημασία στη διοργάνωση του κυπέλλου παρά στο πρωτάθλημα, άσχετα αν τις τελευταίες δεκαετίες η Premier League προσδίδει μια μεγαλύτερη και διαφορετική αίγλη στον νικητή της.

Η ιδέα για τη διοργάνωσή του υπήρχε αλλά η απόφαση πάρθηκε στα τέλη Ιουλίου του 1871. Ο Τσαρλς Άλκοκ, γραμματέας της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έκανε την πρόταση όταν βρέθηκε στα γραφεία του περιοδικού «The Sportsman» στο Λονδίνο, η οποία έγινε αποδεκτή.

Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε η πρώτη διοργάνωση, όπου συμμετείχαν 15 ομάδες. Ο πρώτος τελικός έγινε στις 16 Μαρτίου του 1872 στο Λονδίνο. Το εισιτήριο κόστιζε ένα σελίνι και 2.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν στο Κένινγκτον Όβαλ για να δουν τον πρώτο τελικό οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην ιστορία.

Οι ομάδες που βρέθηκαν αντιμέτωπες σε αυτόν ήταν οι Wanderers και οι Royal Engineers. Οι πρώτοι αποτελούνταν από πρώην φοιτητές και μαθητές δημοσίων σχολείων της Αγγλίας, ενώ οι δεύτεροι, από Μηχανικούς του Αγγλικού Στρατού. Οι κανονισμοί που ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχαν. Τα πέναλτι ήταν ακόμα άγνωστα, ενώ τα τέρματα είχαν μόνο δυο κάθετα δοκάρια.

Οι Wanderers τελικά ήταν καλύτεροι μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κέρδισαν το πρώτο τρόπαιο με 1-0. Το κύπελλο που σήκωσαν στον ουρανό του Λονδίνου συνοδεύτηκε και από ένα χρηματικό έπαθλο 20 λιρών. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και το πρώτο στην ιστορία του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού, σημειώθηκε από τον Μόρτον Μπέιτς, με διαγώνιο σουτ. Βέβαια, η Royal Engineers έπαιζαν από το 10 λεπτό με 10 παίκτες, μετά τον τραυματισμό του υπολοχαγού Κρίσγουελ. Ούτε αλλαγές δεν υπήρχαν.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Wanderers: Γουέλτς, Αλκοκ, Μπετς, Μπόνσορ, Μπόουεν, Κρέικ, Χούμαν, Λούμποκ, Τόμσον, Βιντάλ, Γούλαστον.

Royal Engineers: Λγος Μάριντιν, Λγος Μέριμαν, Υπλγος Αντισον, Υπλγος Κρίσγουελ, Υπλγος Μίτσελ, Υπλγος Τέιλιουρ, Υπλγος Ριτς, Υπλγος Γκούντουιν, Υπλγος Μούιρχεντ, Υπλγος Κότερ, Υπλγος Μπογκλ.

Σχετικές δημοσιεύσεις