Σε ανησυχητική αύξηση τα κυβερνητικά μπλόκα στο Διαδίκτυο

Τα περιστατικά διακοπής της πρόσβασης στο διαδίκτυο έπειτα από την παρέμβαση των αρχών αυξήθηκαν το 2021, διαπιστώνει έκθεση του συνασπισμού οργανώσεων #KeepItOn, η οποία κατέγραψε 182 τέτοιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

«Με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, το 2021 παρατηρήσαμε δραματική αύξηση των διακοπών πρόσβασης στο Διαδίκτυο» ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Συνολικά 34 χώρες προχώρησαν πέρυσι σε διακοπές πρόσβασης, έναντι 29 το 2020.

Η Ινδία βρίσκεται πρώτη στη λίστα με 106 διακοπές, κυρίως στα κρατίδια του Τζαμού και του Κασμίρ, το οποίο διεκδικούν Ινδία και Πακιστάν. Η Μιανμάρ έρχεται δεύτερη (15 διακοπές), ενώ ακολουθούν το Ιράν (5), το Σουδάν (5), η Κούβα (4) και η Ιορδανία (4).

Οι διακοπές στην πρόσβαση στο διαδίκτυο επιβλήθηκαν με διάφορες αφορμές: διαδηλώσεις και πραξικοπήματα (Μιανμάρ, Ιράν, Σουδάν, Ιορδανία, Πακιστάν, Εσουατίνι, Κούβα, Μπουρκίνα Φάσο), εκλογές (Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ιράν, Νίγηρας, Ουγκάντα, Ζάμπια), εμπόλεμες περιοχές (Αιθιοπία, Μιανμάρ, Λωρίδα της Γάζας) ή ακόμη και για να αποφευχθούν οι παρατυπίες στη διάρκεια εξετάσεων (Αλγερία, Συρία, Σουδάν).

Η #KeepitOn ωστόσο παρατήρησε μείωση του αριθμού των περιστατικών στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων.

Ο συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχουν 282 οργανώσεις από 100 χώρες, χαιρέτισε τις επίσημες καταγγελίες της G7 και του ΟΗΕ για τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Παράλληλα επεσήμανε ότι αυξήθηκαν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά της πρακτικής σε πολλές αφρικανικές χώρες.

«Οι διακοπές πρόσβασης στο Διαδίκτυο και η άνοδος του αυταρχισμού πάνε μαζί» σχολίασε η Μαριάν Ντίας Ερνάντες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Access Now. «Το 2021 οι κυβερνήσεις απέδειξαν σε ποιο βαθμό η διακοπή πρόσβασης στο Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τον έλεγχο των πολιτών» είπε.

Σχετικές δημοσιεύσεις