Σε εξέλιξη ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» – Σε απόλυτη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Τα νησιά του Ιονίου και οι δυτικές παράκτιες περιοχές βρέθηκαν στο μάτι του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανού” με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλες ποσότητες βροχής, ενώ από το πρωί σήμερα κινείται προς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. 

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία  βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ανοικτή παραμένει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί σήμερα το μεσημέρι.

“Ολος ο κρατικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του για τον κυκλώνα «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας.  Όπως ανέφερε ο υπουργός κάθε  έξι ώρες θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, «για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις