Σουδάν – Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ

Κάτοικοι στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, ανέφεραν μεγάλη κλιμάκωση των συγκρούσεων σήμερα σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας μετά την εκπνοή της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν επίσης πως ένα στρατιωτικό αεροπλάνο συνετρίβη στην Ομντουρμάν, μία από τις τρεις πόλεις γύρω από συμβολή του Νείλου που σχηματίζουν την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από το στρατό, ο οποίος χρησιμοποιεί μαχητικά αεριωθούμενα για να πλήξει τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης που έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της σύγκρουσης που ξέσπασε στις 15 Απριλίου και έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι συνεχίζουν να συνομιλούν καθημερινά με αντιπροσωπείες από τις ένοπλες δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, οι οποίες έχουν παραμείνει στην Τζέντα παρόλο που διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα οι συνομιλίες για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

«Επίκεντρο των συνομιλιών αυτών είναι η διευκόλυνση της ανθρωπιστικής αρωγής και η επίτευξη συμφωνίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα μέρη πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στην Τζέντα», ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωσή τους.

Ανάμεσα στις περιοχές όπου αναφέρεται ότι διεξάγονται σήμερα μάχες είναι το κεντρικό και το νότιο Χαρτούμ και το Μπάχρι, στην άλλη όχθη του Μπλε Νείλου προς βορρά.

«Στο νότιο Χαρτούμ ζούμε μέσα στον τρόμο των σφοδρών βομβαρδισμών, του ήχου των αντιαεροπορικών πυροβόλων και των διακοπών της ηλεκτροδότησης. Βρισκόμαστε σε πραγματική κόλαση», λέει η 34χρονη κάτοικος Σάρα Χάσαν.

Πέραν της πρωτεύουσας, αιματηρές μάχες ξέσπασαν και στην απομακρυσμένη δυτική περιφέρεια του Νταρφούρ, η οποία έχει ήδη πληγεί από μια μακροχρόνια σύγκρουση και αντιμετωπίζει τεράστιες ανθρωπιστικές προκλήσεις.

Η σύγκρουση, που διαρκεί ήδη επτά εβδομάδες, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 1,2 εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα στη χώρα, ενώ άλλοι 400.000 έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Σχετικές δημοσιεύσεις