Σουδάν – Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα – Στους δρόμους οι πολίτες

Ο επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αναμένεται να κάνει σε λίγη ώρα δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.

Το δίκτυο αυτό, που εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε νωρίτερα ότι υπουργοί και πολλοί πολίτες συνελήφθησαν από στρατιωτικούς, ενώ ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, έπειτα από εβδομάδες έντασης ανάμεσα στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί σε όλη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης μοιάζει να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας.

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες.

Μέχρι στιγμής, το επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας. Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

Η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, οργάνωση που πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019 από τους στρατηγούς, κάλεσε τον λαό να βγει στον δρόμο και να «αντισταθεί» σε οποιοδήποτε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις