Σούπερ μάρκετ – Ψάχνουν εργαζόμενους.. και δεν βρίσκουν

Δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων για να στελεχώσουν θέσεις σε καταστήματα ή αποθήκες διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας.

Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, εργαζόμενοι έβαζαν ακόμη και μέσον προκειμένου να επιτύχουν την πρόσληψή τους, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται πως αυτό αλλάζει με πολλές επιχειρήσει να ψάχνουν και να μην βρίσκουν προσωπικό καθώς ο κλάδος εμφανίζει αυξημένη κινητικότητα.

Σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό ανά επιχείρηση, σε άλλες περιπτώσεις στη στελέχωση συγκεκριμένων θέσεων ή καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου επισημαίνουν ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται αντίστοιχα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα διευθύνων σύμβουλος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, στον μειωμένο αριθμό εργαζομένων που εμφανίζει η αλυσίδα – περίπου 900 λιγότεροι το 2022 σε σχέση με το 2021- μίλησε για τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού. «Δυσκολευόμαστε να βρούμε προσωπικό, αυτό είναι το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Είμαστε ένας κλάδος ο οποίος πιέζεται πάρα πολύ και όλοι μας οι ανταγωνιστές έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις κόσμο να στελεχώσεις τα καταστήματα κι ακόμα πιο δύσκολο να στελεχώσεις τις αποθήκες» σημείωσε.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι το πρόβλημα υφίσταται «παρά το γεγονός ότι πληρώνουμε πάνω από τον κατώτατο μισθό και προσπαθούμε συνέχεια να τους δίνουμε επιπλέον κίνητρα για να αντεπεξέλθουν τις δύσκολες αυτές εποχές». «Σήμερα είναι πιο εύκολο να βρεις εργαζόμενο για delivery, παρά άνθρωπο να εργαστεί στα σούπερ μάρκετ» υπογράμμισε ο κ. Λαβίδας.

Σε τουριστικές περιοχές και νησιά όπου αναπτύσσεται η αλυσίδα, έχει αρχίσει να παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δυσκολία στην εύρεση νέων εργαζομένων για συγκεκριμένη εταιρεία, όπως επεσήμαναν στελέχη της στο CNN Greece, εκτιμώντας πως πιθανόν αυτό να ενταθεί τον επόμενο χρόνο. Στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, σημείωναν, δεν υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης, παρατηρείται μόνο το φαινόμενο οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι να ζητούν να μετακινηθούν σε καταστήματα πιο κοντά στην κατοικία τους. Αντίθετα δυσκολία στις νέες προσλήψεις παρουσιάστηκε σε καταστήματα της αλυσίδας που βρίσκονται σε νησιά της χώρας καθώς, σε έναν βαθμό, και σε εκείνα που αναπτύσσονται, γεωγραφικά, μετά τη Λάρισα και προς τις περιοχές της Αθήνας.

Σχετικές δημοσιεύσεις