Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την 90ή ΔΕΘ – Το παρασκήνιο της επίσκεψης και το «καλάθι» των μέτρων

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εγκαινίων της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η φετινή επίσκεψη του πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται από ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών, επιθεωρήσεις σε μεγάλα έργα υποδομής της πόλης, αλλά και έντονο οικονομικό ενδιαφέρον λόγω των επικείμενων ανακοινώσεων για την οικονομική πολιτική.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στη συμπρωτεύουσαΗ ατζέντα του πρωθυπουργού ξεκίνησε με στοχευμένες επισκέψεις σε κρίσιμες δομές της πόλης:

  • Υγεία: Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου».
  • Υποδομές & Παιδεία: Επιθεώρησε το υπό κατασκευή Βιοκλιματικό Κολυμβητικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, καθώς και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων.
  • Δημοσιογραφικό Παρασκήνιο: Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Electra Palace, την οποία διοργάνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ-HELEXPO και θα περιηγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης, όπου φέτος Τιμώμενη Χώρα είναι η Ιαπωνία.Το «καλάθι» της ΔΕΘ: Μόνιμα μέτρα για τη μεσαία τάξηΤο αποκορύφωμα της επίσκεψης είναι η καθιερωμένη εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, εστιάζοντας κυρίως στη μεσαία τάξη. Οι βασικοί άξονες των εξαγγελιών περιλαμβάνουν:

  • Φορολογικές ελαφρύνσεις: Μόνιμες παρεμβάσεις για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά.
  • Στήριξη εισοδημάτων: Μέτρα για μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και για τους συνταξιούχους.
  • Κοινωνική πολιτική: Στόχευση στις οικογένειες με παιδιά και τους αγρότες.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ακολουθεί μια αυστηρή δημοσιονομική γραμμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω απ’ όσο μπορούμε». Τα μέτρα δεν θα έχουν τη μορφή εφάπαξ βοηθημάτων, αλλά θα αποτελούν μόνιμες ρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες θα ενεργοποιηθούν άμεσα εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, όπου ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει την οικονομική και πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Βασίλης Σπανουδάκης

Σχετικές δημοσιεύσεις