Στρατηγικός στόχος να γίνει η πατρίδα μας σημείο αναφοράς για τη βιο-φαρμακευτική βιομηχανία

  • Η Boehringer, η οποία μετράει σχεδόν 70 χρόνια δραστηριότητας στη χώρα μας. Πρέπει να το πούμε: είναι η μόνη πολυεθνική εταιρεία η οποία διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, ήδη από το 1975.
  • Εμείς ως πολιτεία, γιατί έχουμε ως κεντρικό σκοπό, στρατηγικό στόχο, να καταστήσουμε την πατρίδα μας σημείο αναφοράς για τη βιο-φαρμακευτική βιομηχανία.
  • Τα νούμερα τα οποία ακούσαμε είναι εντυπωσιακά: μία μονάδα μόνο εξάγει προϊόντα τα οποία ξεπερνούν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν ξέρω αν πουθενά αλλού υπάρχει τόσο μεγάλη συμπυκνωμένη, συγκεντρωμένη εξαγωγική αξία που να παράγεται σε ένα σημείο.
  • Από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου το 2019, είχαμε θέσει ως κεντρική στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του συμψηφισμού, του clawback, με τις δαπάνες που γίνονται για ανάπτυξη, για κλινικές μελέτες. Μια μνημονιακή επιταγή η οποία γίνεται αναπτυξιακό εργαλείο. … σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί 53 επενδυτικά σχέδια και δρομολογούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του. Θα ακολουθήσει μια νέα πρόσκληση για 150 εκατομμύρια ευρώ ακόμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.
  • Πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε, να περιορίσουμε δραστικά το clawback τα επόμενα χρόνιαΓια να γίνει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά τον ψηφιακό φάκελο υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που μας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και βέβαια την παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων.
  • Συνεργαζόμαστε όλοι οι αρμόδιοι, το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ, για μια φαρμακευτική πολιτική η οποία θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες για τον Έλληνα ασφαλισμένο, για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Σχετικές δημοσιεύσεις