Στόχος της φαρμακευτικής πολιτικής η πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος

«Η φαρμακευτική πολιτική που σχεδιάζουμε έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος» τονίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως περιγράφει «στο αμέσως προσεχές διάστημα σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε μία σειρά μέτρων» που μεταξύ άλλων αφορούν «διαμόρφωση ρεαλιστικού/λειτουργικού συστήματος τιμολόγησης, με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης, τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών, αλλά και τη βιώσιμη κυκλοφορία των οικονομικών φαρμάκων», «μέριμνα για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην πραγματική φαρμακευτική καινοτομία», «έμφαση στον έλεγχο του όγκου ιδιαίτερα των νέων ακριβών θεραπειών, με στόχο τη σταδιακή σύγκλιση κατανάλωσης με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους». «Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να εξακολουθεί να εμφανίζει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση νέων φαρμάκων με προστασίας πατέντας, όπως δεν είναι δυνατό να διατηρούμε τη θλιβερή πρώτη θέση στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών» υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας.

Στα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο περιλαμβάνονται η «ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης», ο «σχεδιασμός κινήτρων για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων». Επίσης, όπως λέει ο κ. Κικίλιας στο «αμέσως προσεχές διάστημα σκοπεύουμε να καλέσουμε τους φορείς της φαρμακευτικής αγοράς σε διάλογο προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις ώστε κανένας ανασφάλιστος συμπολίτης μας, καμία ευπαθής κοινωνική ομάδα, να μη στερηθεί την πρόσβαση σε κάθε αναγκαίο φάρμακο». Για την ανάγκη να διαθέτει και «αναπτυξιακό πρόσημο» η φαρμακευτική πολιτική κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «νομοθετούμε τη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, δαπάνες E&A και παραγωγικές δαπάνες».

Ο κ. Κικίλιας δηλώνει «πεπεισμένος ότι οι λύσεις στα προβλήματα του φαρμάκου θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία και τον ειλικρινή θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους – συμπεριλαμβανομένων των ασθενών».

Σχετικές δημοσιεύσεις