Συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική

Επιπλέον επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, 1.400 περισσότερες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία 3,5 δισ. ευρώ για την τοπική και την εθνική οικονομία πρόβλεπει, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αναθεωρημένη σύμβαση για τα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική που υπεγράφη σήμερα ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.Για πολλαπλώς επωφελή συμφωνία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κάνει λόγο από την πλευρά της σε ανακοίνωση η «Ελληνικός Χρυσός».

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε σήμερα με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, του CEO του ομίλου Eldorado Gold, George Burns, του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή του ομίλου, Χρήστου Μπαλάσκα και των πρέσβεων του Καναδά και των ΗΠΑ.

Με την τροποποίηση, κλείνουν οριστικά οι διεκδικήσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» από το Δημόσιο λόγω της πολυετούς αδειοδοτικής καθυστέρησης επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, τα αποτελέσματα της συμφωνίας περιλαμβάνουν τα εξής:

Για την ελληνική οικονομία:

– Σταθερά έσοδα 2 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία τα επόμενα 25 χρόνια.

– Εμπροσθοβαρής υλοποίηση των επενδύσεων με καταβολή σχεδόν 1 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία.

– Αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών και επέκταση της εφαρμογής τους σε όλο το περιεχόμενο των εξορυσσόμενων μετάλλων.

– Επιπλέον έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά δικαιώματα, που συνολικά θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ, για το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Αριστοτέλη.

– Τόνωση της αγοράς με 3,5 δισ. ευρώ να προβλέπεται να διοχετευθούν σε προμήθειες και υπηρεσίες ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Για την τοπική κοινωνία:

Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας.

Περισσότερες από 3.000 άμεσες θέσεις στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης κι επιπλέον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην περιοχή και δημιουργία επιπλέον 900 θέσεων εργασίας

Αύξηση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων από 18 σε πάνω από 25 έτη και επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών κατά 8 έτη.

Διατήρηση της απασχόλησης για πάνω από 25 χρόνια, σε αντίθεση με το προηγούμενο επενδυτικό σχέδιο, που προέβλεπε το κλείσιμο των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών.

Στον τομέα του περιβάλλοντος:

Η εταιρεία δεσμεύεται για πλήρη αποκατάσταση της περιοχής τόσο κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής περιόδου, όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής.

Σημαντική μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές, με την τεχνολογία ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων (δύο χώροι απόθεσης γίνονται ένας).

Πλήρης επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου.

Εφαρμογή νέας τεχνολογίας, με επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των υπόγειων στοών.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, αξίας 130 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κ.μ. μεταλλευτικών καταλοίπων σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο.

Προστασία των υδάτινων πόρων μέσω αντιπλημμυρικής οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων.

Συνεχής επίβλεψη με το Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης μέσω 400 σημείων ελέγχου σε όλη την περιοχή γύρω από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, σε διάστημα 12 ως 24 μηνών η εταιρεία θα καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγής με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού και δεσμεύεται για την εμπροσθοβαρή υλοποίηση επενδύσεων και έργων ύψους 67 εκατ. ευρώ για την τοπική κοινωνία, με τα πρώτα έργα, ύψους 13 εκατ. ευρώ, να πραγματοποιούνται εντός των πρώτων 5 ετών.

«Η ελληνική κυβέρνηση βάζει στέρεες βάσεις για την επανεκκίνηση και την περαιτέρω ανάπτυξη μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον μεταλλευτικό κλάδο της χώρας. Η τροποποίηση της σύμβασης μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός εξασφαλίζει την ομαλή πορεία της επένδυσης και μεγιστοποιεί τα οφέλη για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με την «Ελληνικός Χρυσός» η νέα επενδυτική συμφωνία προβλέπει:

Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.

Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.

Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.

Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.

Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και για την Eldorado Gold στην Ελλάδα», δήλωσε ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εldorado Gold. «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει την πραγματική επιθυμία και των δύο πλευρών να διαμορφώσουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που να μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες των Μεταλλείων Κασσάνδρας προς όφελος όλων: κράτους, τοπικών κοινωνιών, εργαζομένων και επενδυτών. Τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης που, μαζί με τα υπόλοιπα έργα της Eldorado ανά τον κόσμο, θα αναδειχθούν σε καταλύτες μετασχηματισμού για την εταιρεία», συμπλήρωσε ο κ. Burns.

Καναδάς και ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελλάδας

Την υπογραφή της αναθεωρημένης επενδυτικής σύμβασης μεταξύ της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και της ελληνικής κυβέρνησης χαιρετίζουν οι πρεσβείες του Καναδά και των ΗΠΑ στη χώρα μας, με κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής τους, Μαρκ Άλεν και Τζέφρι Πάιατ. Η συμφωνία, όπως εκτιμούν οι κ.κ. Άλεν και Πάιατ, θα φέρει περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στη χώρα μας από τη Βόρεια Αμερική για μια περίοδο 23 ετών για την ανάπτυξη των μεταλλείων της Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική.

Επίσης, οι δύο πρέσβεις διαβεβαιώνουν πως οι επενδύσεις αυτές θα πληρούν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, θα δημιουργήσουν έως 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα και θα προσφέρουν αυξημένα έσοδα για την ελληνική οικονομία.

Περαιτέρω, χαιρετίζουν ιδιαίτερα τη δέσμευση της Eldorado Gold για ένα σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ στις τοπικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της επένδυσης.

Τέλος, αναγνωρίζουν τις στοχευμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για παγκόσμιες επενδύσεις και καλωσορίζουν τα αμοιβαία οφέλη που θα φέρει η σημερινή ανακοίνωση.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε σήμερα με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, του CEO του ομίλου Eldorado Gold, George Burns, του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή του ομίλου, Χρήστου Μπαλάσκα και των πρέσβεων του Καναδά και των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις μετά την υπογραφή της τροποποίησης της σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός»για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής

Μια νέα σελίδα ξεκίνησε από σήμερα στις σχέσεις της «Ελληνικός Χρυσός» με την ελληνική Πολιτεία, για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Χαλκιδικής.

    
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπήκαν σήμερα οι υπογραφές για την τροποποίηση της σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Χαλκιδικής και, όπως δήλωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, αποκαθίσταται το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης για τη χώρα μας.

   Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns καθώς και οι πρέσβεις του Καναδά και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Μαρκ Άλεν και Τζέφρι Πάιατ.

   Μετά το πέρας της τελετής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με αυτήν τη συμφωνία απεμπλέκουμε και επανεκκινούμε μία από τις μεγαλύτερες, άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Περιμένουμε πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, την Ελλάδα στο σύνολό της. Με βάση αυτήν τη νέα συμφωνία, θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα άμεσα έσοδα για το ελληνικό κράτος και φυσικά πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιατί εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την τροποποίηση της σύμβασης, από τις 1.650 θέσεις εργασίας που σήμερα υπάρχουν, σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουμε συνολικά περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι νέες επενδύσεις θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ. Οφείλω  να πω ότι πέρα από τη χρήση νέων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των αποβλήτων, εφαρμόζεται και ένα σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, εικοσιτετράωρης λειτουργίας, επτά μέρες την εβδομάδα, με 400 σημεία ελέγχου περιμετρικά των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων. Αποδεικνύεται, με την παρούσα συμφωνία, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η πολιτική βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις και να καταστεί η Ελλάδα ελκυστική και ανταγωνιστική για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».

   Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Η κυβέρνηση, μέσα σε πρωτόγνωρες παγκοσμίως συνθήκες, λέει λίγα και πράττει πολλά. Η χώρα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Η χώρα και η κυβέρνηση δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, όπως η σημερινή, η υλοποίηση της οποίας θα δημιουργήσει πολλές, καλές νέες θέσεις απασχόλησης, αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές ανησυχίες και ενισχύει σημαντικά την ελληνική οικονομία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά όλους τους συντελεστές του σημερινού αποτελέσματος».

   Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Από την πρώτη μέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μού ανέθεσε την ηγεσία στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντιμετωπίσαμε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα δύο βασικά ορόσημα που περίμεναν οι ξένοι επενδυτές να δουν και να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα πράγματι αλλάζει. Το ένα είναι η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, που έχει ήδη ξεκολλήσει και σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις με τον κύριο υπουργό των Οικονομικών. Η δεύτερη ήταν η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», της Eldorado Gold, στη Χαλκιδική. Η σημερινή είναι μία ιστορική μέρα για την Ελλάδα, με μεγάλη ωφέλεια για τον ελληνικό λαό, που αποκαθιστά το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης και αποδεικνύει ότι οι επενδυτές που θα αποφασίσουν να κάνουν το όραμά τους στην Ελλάδα, σεβόμενοι την ελληνική νομοθεσία, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι ευπρόσδεκτοι και θα μπορέσουν να βρουν αξιόπιστους συνομιλητές για να κάνουν την δουλειά τους. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω και τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος, τον κύριο Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο δουλέψαμε μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα για να φτάσουμε εδώ. Ασφαλώς τον κύριο Σκρέκα ο οποίος, αν και λίγο καιρό εδώ, ανέλαβε με μεγάλη ταχύτητα την ηγεσία αυτής της διαπραγμάτευσης. Το συνάδελφό μου τον κύριο Σταϊκούρα, ο οποίος έδωσε και την κρίσιμη λύση στο τέλος. Και ασφαλώς την γενική γραμματέα, την κυρία Σδούκου, η οποία ήταν πανταχού παρούσα. Κλείνοντας, η επένδυση δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί και να έχουμε φτάσει σε αυτή την ιστορική ημέρα, χωρίς την αδιάκοπη και προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και έδωσε τις κατάλληλες κατευθύνσεις σε εμάς για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Θέλω να καλωσορίσω, λοιπόν, για άλλη μία φορά την «Ελληνικός Χρυσός» στην Ελλάδα και να τους πω ότι μία νέα σελίδα υπάρχει από σήμερα στις σχέσεις τους με την ελληνική Πολιτεία».

   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζωρτζ Μπερνς, επισήμανε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Προηγήθηκε πολύ σκληρή δουλειά, από πολλούς ανθρώπους, για να φτάσουμε εδώ σήμερα. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την επένδυση στη Χαλκιδική, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός αφοσίωσης και συνεργασίας από την Eldorado Gold και την Ελληνική Κυβέρνηση. Αντανακλά την αληθινή επιθυμία να εκπονήσουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών προς όφελος των μεταλλείων στην Κασσάνδρα, του Δημοσίου, του δήμου της περιοχής, της τοπικής κοινωνίας, της Χαλκιδικής και των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα».   

   Ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Μαρκ Άλεν, ανέφερε: «Είναι μία ιδανική μέρα για να συγχαρούμε όλους τους εμπλεκόμενους για τη σκληρή δουλειά που έκαναν. Είμαι υπερήφανος που ο Καναδάς αποτελεί έναν από τους πέντε κορυφαίους επενδυτές στην Ελλάδα, χάρη σε αυτήν την επένδυση και σε άλλες επενδύσεις – κλειδιά. Μεγαλώνοντας σε μία μεταλλευτική κοινότητα, αντιλαμβάνομαι τη σημασία της βιώσιμης μεταλλουργίας για την παραγωγή πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος. Και πιστεύω ότι αυτή η επένδυση συνδυάζει και τα δύο».

   Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε: «Θέλω να επισημάνω τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην επένδυση αυτή. Έχουμε μία νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον και γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί πολύ σημαντική τη συνεργασία και τη συμμαχία με την Ελλάδα και την ενίσχυση αυτής της σχέσης. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η εταιρεία είναι από τον Καναδά, αλλά είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι περισσότερες από τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν πολύ αυστηρές προβλέψεις για την προστασία του περιβάλλοντος». 

Σχετικές δημοσιεύσεις