Συνάντηση «αιωνίων» αξίας 104,05 εκατ. ευρώ

Ντέρμπι αξίας 104,05 εκατομμυρίων ευρώ είναι η συνάντηση των «αιωνίων» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που θα διεξαχθεί απόψε (19:30) χωρίς θεατές στο «Γ. Καραϊσκάκης».
 Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τα μισά χρήματα από όσο κοστολογείται ο Κιλιάν Μπαπέ (200 εκατ. ευρώ και ακριβότερος παίκτης στον κόσμο), σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα οικονομίας του ποδοσφαίρου transfertmarkt.
 Ο Ολυμπιακός, η πιο ακριβή ομάδα της ελληνικής Super League, έχει αξία 86,30 εκατομμύρια ευρώ, η οποία είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Παναθηναϊκού (17,75 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το transfertmarkt.
 Πιο ακριβός παίκτης του Ολυμπιακού είναι ο απών, λόγω τραυματισμού, Κώστας Φορτούνης, ο οποίος κοστολογείται στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Παναθηναϊκό ακριβότερος είναι ο αρχηγός του, Δημήτρης Κουρμπέλης, με 2 εκατομμύρια ευρώ.
 O Ολυμπιακός (2ος στην βαθμολογία) είναι μία από τις δύο αήττητες ομάδες του πρωταθλήματος (η άλλη ο ΠΑΟΚ) με 11 νίκες και 5 ισοπαλίες, έχοντας μαλιστα την καλύτερη άμυνα (6 γκολ), ενώ ο Παναθηναϊκός (7ος) έχει 5 νίκες, 7 ισοπαλίες και 4 ήττες.
 Οι «πράσινοι» του Γιώργου Δώνη είναι η ομάδα με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην Super League (23,6 χρόνια), ενώ ο Ολυμπιακός έχει μέσο όρο 25,6 χρόνια.
 Δέκα επτά οι διεθνείς παίκτες του Ολυμπιακού, τέσσερις εκείνοι του Παναθηναϊκού.
 Οι δύο προπονητές, Πέδρο Μάρτινς και Γιώργος Δώνης, έχουν συναντηθεί 3 φορές, με τον Πορτογάλο να έχει μια νίκη, ενώ τα δύο άλλα ματς ολοκληρώθηκαν ισόπαλα. Ο Έλληνας προπονητής του Παναθηναικού έχει βρεθεί 22 φορές αντίπαλος του Ολυμπιακού, μετρώντας 2 νίκες, 6 ισοπαλίες και 14 ήττες.
 Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για μία αναμέτρηση που παραμένει πάντα ξεχωριστή και συγκεντρώνει το μέγιστο ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από την κατάσταση, την θέση στην βαθμολογία, τους στόχους και τις επιδιώξεις των δύο αντιπάλων. Όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα ντέρμπι σε κάθε ποδοσφαιρική γωνία του κόσμου. Όχι άδικα και καθόλου τυχαία.
 Έστω κι αν η ετυμολογία του όρου ντέρμπι, δοσμένη από τους Άγγλους, αναφέρεται σε αναμετρήσεις ανάμεσα σε ομάδες της ίδιας πόλης, όμως με το χρόνο η σημασία επεκτάθηκε για να χαρακτηρίσει κορυφαίες αναμετρήσεις του ποδοσφαίρου.
 Παιχνίδια που διεξάγονται μέσα σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, κάτι που απόψε θα λείψει σίγουρα από το άδειο από φιλάθλους στάδιο «Γ. Καραισκάκης».
 Τα ντέρμπι σε όλο τον κόσμο είναι συχνά αγώνες που αρκετές φορές ξεπερνούν τα όρια ενός γηπέδου, προκειμένου να συναντήσουν την ιστορία, την πολιτική, την οικονομία ή ακόμα και την θρησκεία, εξυπηρετώντας περισσότερο το μύθο που τα περιβάλλει και καθιστώντας τα ένα ξεχωριστό μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

ΤΟ 2018 Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΕ ΝΤΕΡΜΠΙ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ
Με αξία μόλις 79,68 εκατ. ευρώ, το 2018 (σύμφωνα με το transfertmarkt), κυρίως λόγω της χαμηλής κοστολόγησης του Παναθηναϊκού στα 16,93 εκατ. ευρώ, αφού ο Ολυμπιακός ήταν στα 62,75 εκατ. ευρώ, είχαμε το ντέρμπι «αιωνίων» με τη μικρότερη αξία στα τελευταία 20 χρόνια. Αυτή τη φορά η συνάντηση φτάνει τα 104,05 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας του Ολυμπιακού που κοστολογείται 86,3 εκατ. ευρώ, έναντι των 17,75 εκατ. του Παναθηναϊκού. Από την περίοδο 1998-99 έως και την τρέχουσα σεζόν, μόνο σε δύο περιπτώσεις η συνολική αξία του Παναθηναϊκού ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του Ολυμπιακού. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τη σεζόν 2009-10, όπου οι «πράσινοι» ήταν στα 99 εκατ. ευρώ και οι «ερυθρόλευκοι» στα 94,20 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη ήταν την σεζόν 2007-08: Παναθηναϊκός 58 εκατ. ευρώ-Ολυμπιακός 55,65 εκατ. ευρώ…

Σχετικές δημοσιεύσεις