Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον Γιάννη Ζουγανέλη στις 28/1

Οι συναντήσεις του namougellas.com, αυτή η μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσεις ζωντανά με ανθρώπους που θαυμάζεις, συνεχίζονται.

«Αυτή την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στις 5 το απόγευμα, θα κάνουμε την πρώτη συνάντηση για το 2024. Μας τιμά με την παρουσία του ο υπέροχος, όσο και αγαπημένος καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλης, που θα κουβεντιάσει παρέα με δέκα συνδρομητές του Να Μου Γελλάς στο στέκι μας στην Πλάκα. Με καφεδάκι και κέρασμα θα συστήσουμε ο καθένας τον εαυτό και την ψυχή μας, με τρόπο απροβάριστο, αληθινό, όμορφο. Αυτή η χρονιά νιώθεις ότι μας ζητά προσαρμογές. Σαν διόδια από το πριν για το μετά. Η συνάντηση αυτή δένει με την πεμπτουσία του Να Μου Γελλάς. Μια ευχή, μια κουβέντα, ένα χάδι ψυχής. Ένα ποδαρικό με αγάπη αληθινή. 

Θέμα στη συνάντηση αυτή ο Γιάννης Ζουγανέλης βάζει το «Μορφές ανθρώπων». Κι έτσι, με δυο λέξεις, λες πως τα είπε όλα, όσα έχουν σημασία. Αυτό το χάρισμα θα του αποδώσω πρώτο. Το να μπαίνει στην καρδιά κάθε συνθήκης. Να αγγίζει τις πιο κρυμμένες χορδές και να φέρνει, με μια γλύκα και ευγένεια στο φως ό,τι αξίζει να κοιτάξουμε κατάματα. Θα του το αποδώσω πρώτο γιατί αυτό με καθήλωσε στην επικοινωνία μας και γιατί όσο εκείνος το εξέφραζε με φυσικότητα, εγώ συνειδητοποιούσα πόσο αναγκαίο είναι όσο και σπάνιο.

«Μορφές ανθρώπων». «Τι σημαίνει όμορφος;», ρωτάει. Μου εξηγεί ότι παλιά δεν ήταν επίθετο. Ήταν ευχή. Σου εύχομαι να είσαι όμορφος. Δηλαδή τη μορφή σου να τη βελτιώνεις, να την εξελίσσεις. Και άσχημο θα πεις κάτι που δεν έχει σχήμα.

Σχήμα, μορφή, δομή! Πόσο πολύτιμη η δομή. Και ο Γιάννης Ζουγανέλης την αναζητά σε όλες του τις διαδρομές. Στη γλώσσα! Κάθε του πρόταση κρύβει μια ιστορία. Μιλάει για τη νοηματική γλώσσα που χρειάστηκε για να επικοινωνεί με τους γονείς του. Μια γλώσσα που ήταν οικουμενική πριν φτάσει να αποδίδει μόνο μια σειρά γραμμάτων. Τονίζει πώς τα ελληνικά είναι η μόνη εννοιολογική γλώσσα στον κόσμο. Βρίσκει κοινό παρονομαστή με τα γερμανικά. Τη γλώσσα που δεν ήξερε αρκετά όταν σπούδαζε «σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα» όπως μαθαίνω από το βιογραφικό του στο διαδίκτυο. Και έτσι ανοίγει το τεράστιο κεφάλαιο μουσική! Ρυθμός, αρμονία, δομή! Υποψήφιος για βραβείο Grammy το 2009. Πόσο σταθήκαμε σε αυτό το επίτευγμα; Και σε τόσα άλλα. Πολυτεχνείο, συνθέσεις, διδασκαλία, βραβεύσεις.

Κρατήσαμε μόνο την ηθοποιία. Και από αυτό στεκόμαστε μόνο στον κωμικό. Στον ταλαντούχο ηθοποιό που λατρεύουμε. Στον φανταστικό κωμικό που φτάνει να πει όσα λαχταράμε, όσα μας βαραίνουν, όσα είμαστε, με το δικό του απίθανο τρόπο. Και εμείς, σαν παιδάκια, να χειροκροτάμε, να ευχαριστούμε το Γιάννη Ζουγανέλη γι’ αυτό που είναι.

Είναι σπουδαίο αυτό. Αλλά είναι και τόσα πάρα πολλά άλλα ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ένα φωτεινό, ταλαντούχο πλάσμα που λες, ξεχειλίζει. Το 2021 διάλεξε ο Γιάννης Ζουγανέλης να χωρέσει λίγο από το πολύ του, σε λέξεις, ποιήματα, σκέψεις. Τις σκέψεις αυτές τις έντυσε με μουσικές δικές του. Και μέσα από το βιβλίο του «Τάδε έφη… άνθρωπος. Εν Χορδαίς και Οργάνοις», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το 2021, ο Γιάννης Ζουγανέλης βρήκε άλλο ένα μοναδικό τρόπο να πει και να μοιραστεί όσα έχουν αξία και ψυχή με εμάς. Το βιβλίο αυτό με μεγάλη χαρά θα το χαρίσω στους συνομιλητές που θα συμμετέχουν την Κυριακή στη συνάντηση αυτή.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης με τίμησε, γιατί δέχτηκε με ενθουσιασμό να κάνουμε τη συνάντηση του Να Μου Γελλάς την Κυριακή 28/1. Του ταίριαξε αυτή η φόρμα άμεσης, ισότιμης και ουσιαστικής επικοινωνίας.

Εσύ που θες να ζήσεις κάτι μοναδικό, ιδιαίτερο, ουσιαστικό.
Εσύ που έχεις σκέψεις να μοιραστείς.
Εσύ που θαυμάζεις το Γιάννη Ζουγανέλη από μακριά.
Μπορείς τόσο εύκολα να διαμορφώσεις τη συνάντηση αυτή.
Έλα να τη ζήσουμε μαζί.
Την περιμένω με συγκίνηση και χαρά τη στιγμή αυτή.

Ενδιαφέρεσαι να είσαι ένας από τους δέκα συνομιλητές στη συνάντηση με τον Γιάννη Ζουγανέλη; Μάθε πώς μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή εδώ: https://www.namougellas.com/page.aspx?s=%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%83&Id=55&Mid=323

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου θα ενημερωθούν οι δέκα συνδρομητές που θα κληρωθούν να συμμετέχουν στη συνάντηση.
Για όποιον κληρωθεί και δε μπορεί να παρευρεθεί ζωντανά στην Πλάκα, υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω zoom.

Θέμα συνάντησης: «Μορφές ανθρώπων»
Ημερομηνία συνάντησης: Κυριακή 28 Ιανουαρίου
Ώρα συνάντησης: 17:00-19:00
Τόπος συνάντησης: Πλάκα (Αθήνα) αλλά και με σύνδεση μέσω zoom.

Να Μου Γελλάς: Το στέκι που έχεις μαζί σου παντού, έγινε πια η παρέα σου όπου κι αν πας.

Σχετικές δημοσιεύσεις