Συναγερμός για το μπλακ άουτ στη Ζαπορίζια: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» λέει ο ΟΗΕ

Αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση μετά την απώλεια ισχύος του πυρηνικού εργοστασίου της Zαπορίζια, με φόντο τα νέα ρωσικά πλήγματα σε ολόκληρη την Ουκρανία. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Ραφαέλ Γκρόσι στο διοικητικό συμβούλιο της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση.

Η απώλεια ισχύος στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Zαπορίζια λόγω αυτών των τελευταίων πυραυλικών επιθέσεων είναι μια ακόμη υπενθύμιση για τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος

Οι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο έκλεισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με την ενθάρρυνση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής εάν το εργοστάσιο χτυπηθεί από πυραύλους ή χάσει την ισχύ που απαιτείται για να αποφευχθεί η κατάρρευση πυρηνικών καυσίμων.

Αν και είναι κλειστοι, οι αντιδραστήρες και τα πυρηνικά καύσιμα που αποθηκεύονται στην τοποθεσία πρέπει να ψύχονται, αντλώντας νερό γύρω τους για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ατυχήματος τύπου Τσερνομπίλ ή Φουκουσίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια της ηλεκτρικής σύνδεσης του εργοστασίου με το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Αλλά είναι ένα ζήτημα που διαχειρίζονται συνεχώς οι διαχειριστές του εργοστασίου της Ουκρανίας και μια ομάδα τριών μηχανικών από τον ΔΟΑΕ που σταθμεύουν στο εργοστάσιο. Η σύνδεση στο δίκτυο έχει χαθεί λόγω επανειλημμένων βομβαρδισμών τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ στο εργοστάσιο ενεργοποιούνται αυτόματα για να αντλήσουν νερό ψύξης. Εννέα κινητές γεννήτριες έχουν επίσης μεταφερθεί στο σημείο ως επιπλέον μέτρο ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα νερού στη δεξαμενή ψύξης του εργοστασίου, τα οποία έπεφταν λόγω προβλημάτων σε ένα φράγμα πιο πάνω από τον ποταμό Δνείπερο. Τα επίπεδα έχουν πλέον αποκατασταθεί στο κανονικό. Το ίδιο το εργοστάσιο είναι απίθανο να στοχοποιηθεί σκόπιμα από κάποια πλευρά. Ο ρωσικός στρατός έχει προς το παρόν τον έλεγχο της τοποθεσίας μαζί με τους χειριστές του και τον ΔΟΑΕ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ακούσιου πλήγματος ή η απώλεια ρεύματος, προμηθειών καυσίμου ή νερού στη Zαπορίζια σημαίνει ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.

Σχετικές δημοσιεύσεις