Συνεργασία ΕΕ-ΟΗΕ: Η ΕΕ στηρίζει τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις χώρες εταίρους

Σήμερα, στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που γίνεται στην Ντόχα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το σύστημα μόνιμων συντονιστών των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης του αναπτυξιακού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, συνεισφέροντας 17 εκατ. ευρώ για τη διετία 2022 – 2023. Το σύστημα μόνιμων συντονιστών των Ηνωμένων Εθνών αποσκοπεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων του ΟΗΕ σε επίπεδο χώρας. Οι μόνιμοι συντονιστές λειτουργούν ως βασικός συνομιλητής εταίρων και διεθνών χορηγών, μεταξύ αυτών και της ΕΕ, εξασφαλίζοντας έτσι αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο συντονισμό.

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ υποστηρίζει σταθερά τη μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Σε μια εποχή πολλαπλών παγκόσμιων προκλήσεων, ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τους άλλους εταίρους μας είναι η πολυμερής συνεργασία και ο συντονισμός. Τασσόμαστε υπέρ μιας ανανεωμένης και αποτελεσματικότερης πολυμέρειας.»

Η στήριξη της ΕΕ θα ωφελήσει τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών κατά την εκπόνηση προγραμμάτων με τις χώρες εταίρους, στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway και σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Ο καλύτερος συντονισμός και o διάλογος μεταξύ της ΕΕ και του ΟΗΕ θα δείξουν και στις τρίτες χώρες εταίρους τη δύναμη μιας συντονισμένης και δημοκρατικής προσφοράς.

Η συνεισφορά που ανακοινώθηκε σήμερα επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια στήριξη της ΕΕ στη μεταρρυθμιστική διαδικασία του ΟΗΕ, η οποία εκφράζεται πολιτικά και οικονομικά μέσω συνεισφορών για το σύστημα μόνιμων συντονιστών του ΟΗΕ και το κοινό ταμείο του ΟΗΕ για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Οι συνεισφορές αυτές ανέρχονται συνολικά σε 74 εκατ. ευρώ από το 2019.

Σχετικές δημοσιεύσεις