Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Στο επίκεντρο Brexit, διεύρυνση, Τουρκία και πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Σε συνθήκες αβεβαίοτητας για το αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τα ανοιχτά και ακανθώδη θέματα της ατζέντας, αναμένεται να ξεκινήσει η τακτική σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Το κύριο διακύβευμα της συνόδου κορυφής, δεν είναι άλλο από το Brexit, για το οποίο δεν υπάρχει σαφής εικόνα τι μέλλει γεννέσθαι, αφού ακόμα και στην περίπτωση της επίτευξης συμφωνίας σ’ ένα νομικό κείμενο μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το σενάριο νέας έκτακτης συνόδου κορυφής πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία προγραμματισμένης εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε..

Η Τουρκία αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου κορυφής, καθώς θα απασχολήσει τους ηγέτες σε τρία επίπεδα: αναφορικά με τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία αλλά και το προσφυγικό. Στα πρώτα δύο σημεία, οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε., αφενός για λήψη περιοριστικών μέτρων κατά ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις εξορύξεις και αφετέρου για την καταδίκη της τουρκικής επίθεσης. Όσον αφορά το προσφυγικό, είναι ανοιχτό το ενδεχομένο να τεθεί το ζήτημα της αύξησης των ροών προς τα νησιά αλλά και αυτό της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, μετά τη μη απόφαση σε επίπεδο υπουργών για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν το θέμα με σκοπό να βρουν τις κατάλληλες διατυπώσεις για τα τελικά συμπεράσματα, προκειμένου να μην καμφθεί το ηθικό των δύο χωρών.

Οι ηγέτες αναμένεται να διεξάγουν δύσκολες συνομιλίες και αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου, δηλαδή μεταξύ των κρατών που συνεισφέρουν καθαρά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αυτών που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων.

Σχετικές δημοσιεύσεις