Σύνοδος του Eurogroup και των υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών στις Βρυξέλλες στις 15-16 Ιανουαρίου

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ βρίσκονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για τις συνόδους του Eurogroup και του ECOFIN.  

Σήμερα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι εκπροσωπούν την Επιτροπή στη συνεδρίαση του Eurogroup

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης επίσκεψής του στην ευρωζώνη δυνάμει του άρθρου IV και την αξιολόγησή του για τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις συστάσεις οικονομικής πολιτικής για την ευρωζώνη το 2024 προτού εγκριθούν από το ECOFIN. Το Eurogroup θα συζητήσει την εξωτερική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, εστιάζοντας στις μεταβολές των τιμών της ενέργειας. Ο Πρόεδρος του Eurogroup θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης την πρόοδο της επικύρωσης των τροποποιήσεων της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

Αύριο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι κ. Τζεντιλόνι και κ. Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στο Συμβούλιο ECOFIN.

Η βελγική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της στον τομέα των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων. Στο πλαίσιο της συνέχισης των εργασιών για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2024, το Συμβούλιο θα επιδιώξει την έγκριση των συμπερασμάτων σχετικά με την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2024 και την ετήσια έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη το 2024. Το Συμβούλιο θα επιδιώξει επίσης να εγκρίνει τη σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2024. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και θα παράσχουν καθοδήγηση για τη συνέχιση των εργασιών ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 στις 28-29 Φεβρουαρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Τέλος, η Προεδρία θα παρουσιάσει την πρόοδο των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις