Σύσκεψη για τη θωράκιση της Κ.Μακεδονίας από τα καιρικά φαινόμενα

Η θωράκιση των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει του χειμώνα και ενδεχομένων ακραίων καιρικών συνθηκών, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τους δημάρχους και εκπροσώπους των δήμων, στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. 
«Αφήνουμε πίσω την αντιπυρική περίοδο, έχουμε μπροστά μας τα πλημμυρικά φαινόμενα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η προτεραιότητα και το “ στοίχημα” είναι ένα: η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος».
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ακόμα πως «οι παθογένειες και οι αρρυθμίες δεκαετιών δεν θεραπεύονται μέσα σε τέσσερις μήνες. Όμως, με πολύ γοργούς ρυθμούς προχωρούμε -και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που μας κράτησαν πίσω. Είτε αφορούν ζητήματα αδειοδοτήσεων έργων πρόληψης που θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, είτε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας, που θα πρέπει να είναι κάθετες και ξεκάθαρες ώστε ένας να παίρνει τις αποφάσεις και να αναλαμβάνει την ευθύνη».
Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας είπε πως σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για ενδεχόμενο πλημμυρών και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμα τα δύο σχέδια με τις κώδικες ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και πυρκαγιών. 
«Όλοι οι περιφερειάρχες πλέον έχουν στα χέρια τους τους χάρτες που δυνητικά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο πλημμυρών. Αξία έχει αυτούς τους χάρτες να τους αναγνώσουν και να προτεραιοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν. Με το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που θα έρθει προς ψήφιση στα τέλη του μήνα, θα αλλάξουν τα πάντα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. 
Τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας υποδέχτηκε ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Δυστυχώς με τις κλιματικές αλλαγές στον κόσμο, τα ζητήματα των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχουν γίνει τακτικά, άρα όλοι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί δηλώνουμε έτοιμοι θα συνεργαστούμε και στο καινούργιο μοντέλο, θέλουμε να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και να συμμετέχουμε ενεργά και στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Κι από αυτήν την πλευρά θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή».
Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ένωσης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, παραπέμποντας στη γνωστή αρχαιοελληνική ρήση, και πρόσθεσε: «Όλη η Ευρώπη επενδύει στην πρόληψη. Δυστυχώς η χώρα μας είναι μακράν πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά 

Σχετικές δημοσιεύσεις