“Ταξιδεύοντας” μέσα από δημιουργίες ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Επειδή το ταξίδι δεν είναι μόνο αυτό της προσφυγιάς, ασυνόδευτοι ανήλικοι που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας, σχεδίασαν μέσα από την τέχνη, τα δικά τους ταξιδιωτικά… όνειρα. Τα παιδιά συμμετείχαν σε έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας» που εγκαινιάστηκε σήμερα στο κτίριο της ΧΑΝΘ και θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων των οργανώσεων ‘Αρσις, ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του 5ου εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Σε μήνυμά του για την έκθεση, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ηρακλής Μοσκώφ τόνισε πως η επαφή των παιδιών με τις οικουμενικές γλώσσες του πολιτισμού, της τέχνης και του αθλητισμού, ενισχύει την ενταξιακή τους προοπτική στην ελληνική κοινωνία.

«Τα παιδιά εκφράζουν συναισθήματα και αφηγήσεις που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ακουστούν και για να κατανοήσουμε όλοι εμείς τον πλούτο που κουβαλάνε, την ανθεκτικότητα που δείχνουν απέναντι στις αντιξοότητες και εντέλει, τη δημιουργική ορμή που χρειάζονται για να πετύχουν» σημείωσε ο κ.Μοσκώφ.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Γκέλη Αρώνη, η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια της Μονάδας να αυξήσει τις ευκαιρίες διάδρασης των παιδιών, να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ενταξιακές δραστηριότητες και ταυτόχρονα να κάνει και συνηγορία για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών.

«Επειδή θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα φέρει τα παιδιά σε διάδραση με την ελληνική κοινότητα, απευθυνθήκαμε σε δομές φιλοξενίας- έχουμε 6 ξενώνες που συμμετέχουν στην έκθεση- και προσκαλέσαμε όλα τα σχολεία της περιοχής να έρθουν να δουν τις δημιουργίες» ανέφερε η κ.Αρώνη.

Όσο για το θέμα, διευκρίνισε ότι ήταν «Ταξιδεύοντας» για να μη μείνουν μόνο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στο ταξίδι από τη χώρα καταγωγής τους αλλά και στο ταξίδι στο μέλλον.

Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 48 παιδιά από διαφορετικές χώρες καταγωγής (Αφγανιστάν, Συρία, Πακιστάν, Νιγηρία, Ιράκ, Σιέρα Λεόνε, Αίγυπτος) τα οποία διαμένουν σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων που εποπτεύονται από την Ειδική Γραμματεία.

Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EUAA), με χορηγό επικοινωνίας το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Σχετικές δημοσιεύσεις