Τα γεγονότα στις 3 Απριλίου τι έγινε

1821: Ξεσηκώνονται οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση, και υψώνουν την επαναστατική σημαία στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

1827: ΣΤ’ Ψήφισμα της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία.

1834: Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας δικάζονται στο Ναύπλιο για εσχάτη προδοσία, επί Βαυαροκρατίας.

1860: Το θρυλικό «Πόνι Εξπρές» πραγματοποιεί το πρώτο του επιτυχημένο δρομολόγιο (από το Μιζούρι στο Σακραμέντο).

1865: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: οι δυνάμεις της Ένωσης καταλαμβάνουν το Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), πρωτεύουσα των Συνομόσπονων Πολιτειών της Αμερικής.

1882: Άγρια Δύση: Ο Τζέσε Τζέιμς, ο περιβόητος αμερικανός ληστής τραπεζών και τρένων, δολοφονείται από τον Ρόμπερτ Φορντ μέλος της συμμορίας του για να κερδίσει τα λεφτά της επικήρυξης.

1885: Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1888: Πραγματοποιείται το πρώτο από τα έντεκα εγκλήματα που αποδίδονται στον Τζακ τον αντεροβγάλτη.

1895: Αρχίζει η δίκη στην υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που ασκήθηκε από τον Όσκαρ Ουάιλντ, με τελικό αποτέλεσμα τη φυλάκισή του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.

1896: Πραγματοποιείται η τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

1897: Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη που βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο θα γίνει αφορμή Ελληνοτουρκικού πολέμου.

1905: Ιδρύεται στο Μπουένος Άιρες η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς.

1913: Η Έμελιν Πάνχερστ, η μαχητική βρετανίδα σουφραζέτα που ίδρυσε το 1903 την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών, καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση για ηθική αυτουργία στον εμπρησμό της οικίας του υπουργού Οικονομικών.

1917: Ο Βλάντιμιρ Λένιν επιστρέφει στη Ρωσία μετά από εξορία και σηματοδοτείται η έναρξη της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

1919: Μικρασιατική Εκστρατεία – Το Θωρηκτό Αβέρωφ καταπλέει στον όρμο της Σμύρνης. Δύο μέρες αργότερα κυβερνήτης αναλαμβάνει ο πλοίαρχος Η. Μαυρουδής από τον απερχόμενο πλοίαρχο Α. Χατζηκυριάκο.

1922: Στην ΕΣΣΔ, ο Λένιν διορίζει τον Ιωσήφ Στάλιν γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1928: Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης (ερήμην) και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική και οδήγησε το Γληνό σε μία οριστική στροφή προς την αριστερά.

1933: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση πάνω από το Έβερεστ από βρετανική αποστολή.

1941: Στη Βουδαπέστη, ο πρωθυπουργός Πολ Τελέκι αυτοκτονεί για να μη ζητήσει την είσοδο της Ουγγαρίας στον πόλεμο.

1948: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης, ύψους 13 δισ. δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τη ζώνη εμπορίου των ΗΠΑ. Από το σχέδιο εξαιρέθηκαν οι χώρες του «Σιδηρού Παραπετάσματος».

1949: Ανασχηματίζεται η λεγόμενη «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση», που είχε σχηματίσει ο «Δημοκρατικός Στρατός» (ΔΣΕ) κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. «Πρωθυπουργός» αναλαμβάνει ο Μήτσος Παρτσαλίδης, ενώ στην κυβέρνηση εισέρχεται κι ένας Σλαβομακεδόνας, ο Πασκάλ Μιτρέφσκι.

1951: Με νόμο δίδεται στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.

1962: Κοινό υποψήφιο, τον Στέφανο Τσαπάρα της Ένωσης Κέντρου, ανακοινώνεται ότι θα παρουσιάσουν στην επαναληπτική εκλογή για τη Β’ Θεσσαλονίκης, Ένωση Κέντρου και Ε.Δ.Α., ενώ ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει άγνοια του θέματος, ο δε Τσαπάρας ανακοινώνει ότι θεωρεί εαυτόν ανεξάρτητο.

1963: Την απαγόρευση της τοποθέτησης ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα ανακοινώνει ότι μελετά η κυβέρνηση, λόγω της μεγάλης ηχορρύπανσης που προκαλούν πολλοί οδηγοί, παρά το προβλεπόμενο πρόστιμο 300 μεταλλικών δραχμών.

1966: Ανασχηματίζεται η λεγόμενη «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση», που είχε σχηματίσει ο «Δημοκρατικός Στρατός» (ΔΣΕ) κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. «Πρωθυπουργός» αναλαμβάνει ο Μήτσος Παρτσαλίδης, ενώ στην κυβέρνηση εισέρχεται κι ένας Σλαβομακεδόνας, ο Πασκάλ Μιτρέφσκι.

1966: Ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1968: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον τελευταίο του λόγο. Ο πάστορας μίλησε σε ναό στο Μέμφις του Τένεσι και ο λόγος είχε τίτλο «Ήμουν στη βουνοκορφή». Την επόμενη μέρα δολοφονήθηκε.

1968: Ιδρύεται η ελεγχόμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αντιστασιακή εργατική οργάνωση ΕΣΑΚ, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται κυρίως στα διαλυθέντα από τη χούντα των Συνταγματαρχών σωματεία.

1973: Ληξιαρχική πράξη γέννησης της κινητής τηλεφωνίας, με την πρώτη κλήση από κινητό από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δούλευε για λογαριασμό της Motorola.

1974: Σημειώνεται το υπερξέσπασμα τιφώνων του 1974, το δεύτερο μεγαλύτερο ξέσπασμα τιφώνων στην καταγεγραμμένη ιστορία (μετά το ξέσπασμα τιφώνων στις 25-28 Απριλίου 2011). Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 319, με σχεδόν 5.500 τραυματίες.

1975: Στις ΗΠΑ ξεκινά το «Σούπερ Ξέσπασμα». Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξέσπασμα τυφώνων στην ιστορία. Στο πέρασμα του αφήνει 315 νεκρούς και 5.500 τραυματίες.

1975: Ο Μπόμπι Φίσερ αρνείται να αγωνιστεί με τον Ανατόλι Καρπόφ που αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι χωρίς αγώνα.

1982: Η Αγγλία στέλνει στόλο στα Φόκλαντ για να τα ανακαταλάβει μετά την ανακοίνωση των Αργεντίνων ότι τους ανήκουν.

1990: Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα στο θεραπευτήριο «Υγεία». Ο ασθενής θα πεθάνει δύο μέρες αργότερα.

1994: Στην Αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης, Φάτος Νάνο, καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση επτά εκατ. δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων.

1996: Αεροπλάνο της αμερικανικής αεροπορίας πέφτει στην Κροατία και σκοτώνονται και τα 35 άτομα που επέβαιναν. Μεταξύ του και ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Ρον Μπράουν.

1996: Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Άγιαξ με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ και σταματάει ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη ρεβάνς (17 Απριλίου) θα χάσει με 3-0 και θα αποκλειστεί από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

1997: Ομάδα Ισλαμιστών εισβάλει στο χωριό Ταλίτ στην Αλγερία. Καίει τα πάντα και σκοτώνει τους κατοίκους. Από τους 53 επιζεί μόνο ένας.

1997: Ο Άρης κατακτά το κύπελλο Κόρατς νικώντας την Τόφας Μπούρσα στην Τουρκία με 70-88.

1999: Σε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, δημιουργείται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), από συνδικαλιστές κυρίως του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και τμήματος της Ανανεωτικής Αριστεράς.

1999: Στον αγώνα Πιατσέντζα-Ουντινέζε (4-3) ο ποδοσφαιριστής της Ουντινέζε Μπακίνι τραυματίζεται και ο διαιτητής Μπετίν δίνει με καθυστέρηση την εντολή για την είσοδο του γιατρού στον αγωνιστικό χώρο. Κατά την μεταφορά του ο Μπακίνι βρίζει τον διαιτητή για την καθυστέρηση αυτή και ο δεύτερος χωρίς πολλή σκέψη του δείχνει την πρώτη κόκκινη κάρτα που δίνεται σε παίκτη πάνω σε φορείο.

2000: H Microsoft καταδικάζεται από αμερικανικό δικαστήριο για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού.

2002: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Μπαρτσελόνα με 1-0 στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, για τον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην ρεβάνς θα χάσει 3-1.

2003: Από ισχυρή έκρηξη στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», έξι εργάτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίζονται.

2004: Τρομοκράτες που σχετίζονταν με τη βομβιστική ενέργεια στο μετρό της Μαδρίτης παγιδεύονται από την αστυνομία σε διαμέρισμα και αυτοκτονούν.

2008: Η αεροπορική εταιρεία ΑΤΑ, μια από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ δηλώνει πτώχευση και κλείνει.

2008: Μετά το βέτο της Ελλάδας, η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ. «Είμαι περήφανος για την επιτυχημένη μάχη που δώσαμε όλοι μαζί», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Δηλώνει ότι η μάχη συνεχίζεται και καλεί τα Σκόπια να παραμείνουν στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.

2022: Covit19 – Ανακοινώνονται 10.358 νέα κρούσματα και 58 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι 356.

Γεννήσεις σαν σήμερα

  • 1770: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. (Θάνατος 4 Φεβρουαρίου 1843)
  • 1912: Γρηγόρης Λαμπράκης. Γρηγόρης Λαμπράκης, Έλληνας βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας. (Θάνατος 27 Μαΐου 1963)
  • 1924: Μάρλον Μπράντο. Μάρλον Μπράντο, Αμερικανός ηθοποιός. («Λεωφορείον ο Πόθος», «Το λιμάνι της Αγωνίας», «Ο Νονός», «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», «Αποκάλυψη τώρα») (Θάνατος 1 Ιουλίου 2004

Θάνατοι Σαν Σήμερα 3 Απριλίου

  • 1882: Τζέσε Τζέιμς. Τζέσε Τζέιμς, θρυλικός ντεσπεράντο της Άγριας Δύσης. Από τους λίγους «διανοούμενους» του χώρου του, συνήθιζε να απαγγέλλει στίχους του Γουίλιαμ Σέξπιρ μετά από κάθε παράνομη πράξη του. (Γέννηση 5 Σεπτεμβρίου 1847)
  • 1950: Κουρτ Βάιλ. Κουρτ Βάιλ, Γερμανός συνθέτης, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ. (Γέννηση 2 Μαρτίου 1900)
  • 1962: Μανώλης Καλομοίρης. Μανώλης Καλομοίρης, Έλληνας συνθέτης λόγιας μουσικής. (Γέννηση 14 Δεκεμβρίου 1883)

Σχετικές δημοσιεύσεις