Τα ναρκωτικά στην Αρχαία Ελλάδα και ο ρόλος τους

Η χρήση των ναρκωτικών σήμερα με τη χρήση των ναρκωτικών στην αρχαιότητα δεν έχει καμία σχέση. Στην αρχαία Ελλάδα και Ιταλία που έχουμε αρκετά ευρήματα, ξέρουμε πως τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνταν μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για διασκέδαση.

Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από τα υπολλείματα στα αγγεία που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά των ναρκωτικών, αλλά και από συγγράμματα της εποχής.

Μη ξεχνάμε ότι και στον Όμηρο γίνεται αναφορά στους Λωτοφάγους που έτρωγαν λωτούς και ξεχνούσαν τα πάντα.

Ο καθηγητής Βοτανολογίας στο πανεπιστήμιο της Χαβάης Μερλίν Μαρκ, αναφέρει πως στην αδριατική και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν οι οπιούχες παπαρούνες, που είναι από τα πρώτα ψυχεδιεγερτικά φυτά που έχουν καταγραφεί.

Παράγονταν κυρίως στην Ιταλία, αλλά μέσω του εμπορίου έκαναν την εμφάνισή τους στα μεγαλύτερα λιμάνια της εποχής.

Οι πρώτοι πελάτες ήταν οι “γιατροί” της εποχής που βρήκαν σε αυτά ένα τρόπο να ηρεμεί ο ασθενής ή να πέφτει σε καταστολή για να τον εξετάσουν και να τον θεραπεύσουν.

Αργότερα συνέδεσαν την χρήση τους με την απουσία πόνου και φαίνεται πως τα έδιναν σε βαριά τραυματίες.

Και η κάνναβη υπήρχε στη αρχαιότητα, αλλά κυρίως χρησιμοποιούνταν για ζωοτροφή.

Η καθηγήτρια Ελίσα Γκέρα-Ντότσε από το πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ στην Ισπανία, αναφέρει σε μελέτη της ότι ο σκοπός της χρήσης ναρκωτικών τότε, ήταν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με τον πνευματικό κόσμο.

Υπάρχουν συγγράμματα που συνδέουν την χρήση με κάποιου είδους τελετές της εποχής.

Πάντως η χρήση τους δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη και κυρίως γινόταν από ανθρώπους που εργάζονταν σε πλοία ή ερχόταν σε επαφή με ανθρώπους ταξίδευαν.

Σχετικές δημοσιεύσεις