Τα πιο όμορφα ονόματα είναι ελληνικά – Έρευνα ανέδειξε το «Σοφία» και το «Ζωή» ως τα πιο ωραία

Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ονομάσουμε τα νεογέννητά μας. Από τα ονόματα των παππούδων, εκείνα των συγγενών, μέχρι ονόματα εμπνευσμένα από διασημότητες. Στο My 1st Years, πιστεύουν (και καλά κάνουν) ότι κάθε όνομα είναι όμορφο.

Τι λέει η επιστήμη; Αρχές της γλωσσολογίας όπως η εικονικότητα (ή ο «ηχητικός συμβολισμός») και η έρευνα που προέκυψε από αυτό το πεδίο αποκαλύπτει ότι ορισμένες λέξεις – και επομένως ονόματα – ακούγονται καλύτερα από άλλες.

Βέβαια, αυτά τα ευρήματα δεν είναι καθολικά αφού υπάρχει πληθώρα ερευνών για να υποστηρίξει ότι οι ουσιαστικοί συσχετισμοί με τα ονόματα μοιράζονται σε γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Ποια όμως από τα πιο δημοφιλή ονόματα μωρών στον κόσμο ακούγονται πιο όμορφα όταν λέγονται δυνατά;

Το συγκεκριμένο σαϊτ σε συνεργασία με τον δρ Μπόντο Γουίντερ, αναπληρωτή Καθηγητή Γνωσιακής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανέλυσαν εκατοντάδες δημοφιλή ονόματα μωρών για να αποκαλύψουν τα πιο όμορφα ονόματα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από τις ΗΠΑ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το Zayn που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας ως το πιο όμορφο όνομα αγοριών. Το όνομα έγινε δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μια δεκαετία, χάρη στο μέλος του One Direction, Zayn Malik.

Ακολούθησαν για να συμπληρώσουν την πρώτη τριάδα δημοφιλή ονόματα αγοριών, εκείνα των Jesse και Charlie.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα ονόματα των ανδρικών μελών της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται από τα πιο όμορφα στον κόσμο, με τους Louie, William και George να κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα, στις θέσεις τέσσερα, πέντε και επτά αντίστοιχα.

Ο Χάρι χάνει ελάχιστα την πρώτη δεκάδα, κατατάσσεται στη 17η θέση ως το πιο όμορφο όνομα αγοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά τα δημοφιλή κοριτσίστικα ονόματα, πρώτη ήταν η Σοφία με δεύτερη το Ζωή και τρίτο το Ρόζι. Αυτά βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με τα πιο όμορφα -ηχητικά- ονόματα.

Άλλα ονόματα που τελειώνουν με τον ήχο «ee», συμπεριλαμβανομένων των Ivy και Phoebe είναι στην πρώτη πεντάδα.

Ηνωμένο Βασίλειο

Θέση – Αγόρια – Κορίτσια

1 Zayn – Sophia

2 Jesse – Zoe

3 Charlie – Rosie

4 Louie – Sophie

5 William – Ivy

6 Freddie – Phoebe

7 George – Violet

8 Ali – Willow

9 Daniel – Hannah

10 Riley – Ellie

11 Omar – Emily

12 Arthur – Evelyn

13 Rowan – Rose

14 Leo – Eliza

15 Joseph – Eva

16 Theo – Chloe

17 Harry – Penelope

18 Noah – Lucy

19 Toby – Ruby

20 Jude – Lily

21 Isaac – Olivia

22 Teddy – Emma

23 Samuel – Eleanor

24 James – Bella

25 Elijah – Luna

26 Luke – Ella

27 Edward – Thea

28 Logan – Nancy

29 Riley – Isabella

30 Max – Maya

31 Liam – Amber

32 Roman – Daisy

33 Ryan – Amelia

34 Jack – Anna

35 Benjamin – Georgia

36 Lucas – Charlotte

37 Henry – Elizabeth

38 Finn – Maria

39 Jacob – Iris

40 Mason – Aurora

41 Nathan – Jasmine

42 Alex – Alice

43 Alexander – Eden

44 Theodore – Jessica

45 Adam – Aria

46 David – Harper

47 Hunter – Sienna

48 Muhammad – Grace

49 Sebastian – Ada

50 Dylan – Erin

Τα πιο όμορφα ονόματα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τα πιο δημοφιλή ονόματα μωρών διαφέρουν ελαφρώς, ωστόσο η Σοφία παραμένει σταθερά αγαπημένη (και η πιο όμορφη ακουστικά) πέρα από τον Ατλαντικό. Η Ελλάδα είναι παντού!

Τα ονόματα εμπνευσμένα από λουλούδια κατατάχθηκαν επίσης σε υψηλά επίπεδα, με τα Ivy, Lily και Violet να βρίσκονται όλα στην πρώτη 25άδα.

Όταν πρόκειται για αγόρια στις Πολιτείες, ήταν ο Matthew (Ματθαίος) που κατετάγη στην κορυφή της λίστας. Ο Julian, ο William, ο Isaiah και ο Leo συμπλήρωσαν τα πέντε ομορφότερα ονόματα αγοριών στις ΗΠΑ.

Θέση – Αγόρια – Κορίτσια

1 Matthew – Sophia

2 Julian – Zoe

3 William – Everly

4 Isaiah – Sophie

5 Leo – Riley

6 Levi – Ivy

7 Joseph – Paisley

8 Theo – Willow

9 Isaac – Ellie

10 Samuel – Emily

11 Miles – Evelyn

12 James – Eva

13 Elijah – Elena

14 Luke – Chloe

15 Noah – Nova

16 Santiago – Penelope

17 Owen – Lucy

18 Logan – Lily

19 Liam – Olivia

20 Roman – Naomi

21 Ryan – Emma

22 Cooper – Natalie

23 Jack – Sofia

24 Maverick – Eleanor

25 Anthony – Violet

26 Ezekial – Bella

27 Carter – Luna

28 Benjamin – Ella

29 Lucas – Victoria

30 Henry – Isabella

31 Jacob – Maya

32 Lincoln – Natalia

33 Mason – Amelia

34 Nathan – Savannah

35 Asher – Charlotte

36 Jackson – Stella

37 Andrew – Hazel

38 Cameron – Athena

39 Alexander – Maria

40 Theodore – Autumn

41 Adam – Kennedy

42 Gabriel – Aurora

43 Kingston – Alice

44 Daniel – Aria

45 David – Harper

46 Hunter – Serenity

47 Dylan – Nora

48 Muhammad – Grace

49 Sebastian – Elizabeth

50 Adrian – Hannah

Πώς μπορούν λοιπόν οι αρχές της γλωσσολογίας να επηρεάσουν τα ονόματα που επιλέγουμε για τα παιδιά μας; Ο δρ Bodo Winter εξηγεί: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν την επιλογή ονόματος και πολλά από αυτά έχουν διερευνηθεί. Για παράδειγμα, η έρευνα της Stephanie Shih δείχνει ότι οι γονείς προσπαθούν να αποφύγουν να επιλέξουν μικρά ονόματα που θα έρχονται σε αντίθεση με τα οικογενειακά τους ονόματα».

Εάν το οικογενειακό σας όνομα ξεκινά με «S», όπως Scott, Smith, Saunders ή Sullivan, ίσως καλό είναι να μην έχετε ένα μικρό όνομα που τελειώνει σε «s», όπως Marcus, Charles ή Nicolas – επειδή δύο ήχοι ‘s’ θα αναμειχθούν μεταξύ τους. Η έρευνα της Shih χρησιμοποίησε δεδομένα από ονόματα λογαριασμών στο Facebook για να δείξει ότι υπάρχει πράγματι μια μικρή τάση για τους γονείς να προτιμούν ονόματα χωρίς «s» όταν το επώνυμό τους αρχίζει με «s».

Ο δρ Γουίντερ συνεχίζει: «Σε μια άλλη πρόσφατη εργασία, ο Berger και οι συνεργάτες του (2012) βρήκαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας δεδομένα ονομάτων για περισσότερα από 100 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι όταν υπάρχουν μεγάλοι τυφώνες στις ΗΠΑ, η επόμενη γενιά μωρών θα είναι πιο πιθανό να εμφανίζει ονόματα που έχει και ο τυφώνας, όπως η Katie μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Αυτό φαίνεται εκπληκτικό στην αρχή: κανείς δεν θα ήθελε να ονομάσει το παιδί του μετά από μια φυσική καταστροφή, φυσικά! Αλλά όταν ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος τυφώνας σπέρνει τον όλεθρο σε μια χώρα, το όνομα του τυφώνα θα αναφέρεται ξανά και ξανά στα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι εκτιθέμεθα περισσότερο στους ίδιους ήχους και είναι γνωστό από την ψυχολογική έρευνα ότι τα πράγματα που είναι πιο οικεία σε εμάς αρέσουν γενικά περισσότερο, ένα φαινόμενο γνωστό ως «απλή έκθεση». Ως αποτέλεσμα, οι ήχοι ομιλίας που περιέχονται στα ονόματα τυφώνων είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ονόματα της επόμενης γενιάς έστω κι αν και δεν είναι το πλήρες όνομα των τυφώνων».

Ενώ η έρευνα υποδηλώνει ότι ορισμένα ονόματα μωρών ακούγονται όντως πιο όμορφα από άλλα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο πόσο ωραίο μπορεί να ακούγεται ένα όνομα – από πολιτισμικές επιρροές μέχρι το φύλο και την οικογενειακή ιστορία.

Ο δρ Bodo Winter σχολιάζει: «Χρησιμοποιώντας μια συναρπαστική έρευνα συμβολισμού ήχων από τους Adelman et al. (2018) ως σημείο εκκίνησης, βαθμολογήσαμε μια σειρά από τα πιο δημοφιλή ονόματα μωρών στον κόσμο για να τα κατατάξουμε. Τα ονόματα που κατατάχθηκαν πιο ψηλά, προκάλεσαν τα πιο θετικά συναισθήματα όταν λέγονται δυνατά και επομένως είναι πιθανό να ακούγονται πιο όμορφα στο ανθρώπινο αυτί».

Ενώ η μελέτη που διεξήχθη από το My 1st Years είναι πολύ συγκρίσιμη με τους τύπους μελετών που θα διεξάγονταν επίσης για τη γλωσσική έρευνα, υπάρχουν φυσικά ορισμένοι περιορισμοί και πρόσθετοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, από τον τόνο έως το οικογενειακό ιστορικό, που μπορούν όλα να επηρεάσουν τον τρόπο ερμηνείας των ονομάτων.

Επιπλέον, η μελέτη εξετάζει μόνο τους ήχους, συνδυάζοντας τις συναισθηματικές αξίες των ήχων χωρίς να εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παρακείμενων ήχων.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ήχοι, όταν ο ένας δίπλα στον άλλον, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προφέρονται και τέτοιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συλλαβών δεν λαμβάνονται υπόψη από αυτήν τη μελέτη. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι μια χρήσιμη απλούστευση, καθώς μπορεί κανείς γρήγορα να μπει σε ακανθώδη ζητήματα της έρευνας που δεν έχει διερευνηθεί επί του παρόντος.

Ο Gareth Chadwick, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ στο My 1st Years, προσθέτει: «Το να βρούμε όνομα για τα νεογέννητά μας μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο αν δεν έχει καταλήξει πριν καν γεννηθεί. Είτε είναι να επιλέξεις τη σωστή ορθογραφία, είτε να φανταστείς με ποια ψευδώνυμα θα καταλήξουν τα μωρά όταν μεγαλώσουν – υπάρχουν πολλά να σκεφτείς πριν υπογράψεις το πιστοποιητικό γέννησης.

Σε κάθε περίπτωση όποιο όνομα και να δώσει κάποιος στο μωρό του το σημαντικό να έχει υγεία και να είναι ευτυχισμένο…

Σχετικές δημοσιεύσεις