Τι είναι οι μπλε ζώνες μακροζωΐας και πού βρίσκεται στην Ελλάδα μία από αυτές

Φυσικά, κανείς δεν ζει για πάντα. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να ζήσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι υγιείς συνήθειες μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Ποιες συνήθειες επηρεάζουν περισσότερο το προσδόκιμο ζωής; Απλώς ρωτήστε τους ανθρώπους που ζουν στα πέντε μπλε ζώνες του κόσμου!

Τι είναι οι μπλε ζώνες; Είναι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και πιο υγιείς από τον μέσο όρο. Στην πραγματικότητα, έχουν πολλούς κατοίκους, που είναι άνθρωποι που ζουν 100 χρόνια και άνω.

Σε συνεργασία με μια ομάδα από το National Geographic, ο συγγραφέας Dan Buettner ξεκίνησε να μελετά τις μπλε ζώνες θέλοντας να μάθει γιατί οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη υγεία. Για να το μάθουν, η ομάδα εξέτασε τις πέντε Μπλε Ζώνες. Τη Νικόγια, στην Κόστα Ρίκα, τη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, τη Σαρδηνία της Ιταλίας, την Οκινάβα στην Ιαπωνία και την Ικαρία

Τι βρήκαν; Η ζωή σε κάθε μπλε ζώνη είναι μοναδική. Ωστόσο, τείνουν να έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές, έχουν κοινή διατροφή. Καταναλώνουν πολλά λαχανικά και όσπρια και λίγο κρέας. Αποφεύγουν επίσης την υπερκατανάλωση τροφής.

Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες περπατούν πολύ και κάνουν χειρονακτικές εργασίες. 

Η ψυχική και συναισθηματική υγεία μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική ευεξία. Η αίσθηση του σκοπού και των τρόπων διαχείρισης του άγχους μπορεί να συμβάλει στη μακρά, υγιή ζωή. Το να ανήκεις σε μια ομάδα, όπως μια θρησκεία ή μια στενή οικογένεια, είναι επίσης συχνό στις Μπλε Ζώνες. Η συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καλή ψυχολογία σου όταν τα μέλη της ομάδας υποστηρίζουν άλλες υγιείς συμπεριφορές.

Τέλος, οι υγιείς συνήθειες ύπνου ωφελούν τους ανθρώπους στις Μπλε Ζώνες. Κατά μέσο όρο, κοιμούνται περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ. Το πιο σημαντικό, ακούν το σώμα τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις