Τι είχε προβλέψει ο διπλωμάτης Κίσινγκερ για την Ουκρανία το 2014

Το άρθρο του μεγάλου διπλωμάτη Κισινγκερ στην “Washignton Post” το 2014 είχε προειδοποιήσει τον δυτικό κόσμο για το τι μπορεί να συμβεί στην Ουκρανία. Ο έμπειρος διπλωμάτης προσπάθησε να εξηγήσει την περίεργη κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας και να προειδοποιήσει Ε.Ε. και ΗΠΑ για το τι πρέπει να κάνουν.

Ο Κίσινγκερ ήταν υπέρμαχος της ουδετερότητος της Ουκρανίας, δηλαδή να μην είναι υπό την επιρροή της Ρωσίας ή του ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε πλευρά μπορούσε να επηρεάσει τις ουκρανικές κυβερνήσεις θα ήταν ολέθριο για την παγκόσμια κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα συμβούλευε τους Ρώσους να μην προσπαθούν να επηρεάσουν τους Ουκρανούς, με την απειλή χάραξης νέων συνόρων γιατί κάτι τέτοιο θα την έφερνε αντιμέτωπη με την Ε.Ε., και σε δεύτερο βαθμό με τις ΗΠΑ.

Όμως και από την αντίπαλη πλευρά, συμβούλευε το ΝΑΤΟ να μην δεχθεί την Ουκρανία στους κόλπου του, για να μην έχουμε ένα δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο, που δεν θα μπορούσε να αντέξει η παγκόσμια οικονομία.

Σαν λύση πρότεινε η Ουκρανία να μπορεί να επιλέγει οικονομικές συμφωνίες και με τις δύο πλευρές, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της πολύπλοκης ιστορίας της.

Σαν παράδειγμα έφερε την Φιλανδία, που έχει καταφέρει, εώς τώρα να ισορροπεί ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.

Ο Κίσινγκερ προωθούσε την ιδέα της ανεξάρτητης Ουκρανίας που θα μπορεί να αποφασίζει μόνη της με ποια πλευρά θα μπορούσε να έχει οικονομικές σχέσεις, και υποστήριζε την Ε.Ε., που τη θεωρεί πιο σταθερό και ψύχραιμο παίκτη στα γεωπολιτικά ως το ρόλο του διαιτήτη και παρατηρητή.

Σχετικές δημοσιεύσεις