Τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση λύκων στη Δανία

Οι λύκοι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν και πάλι στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές, εκτός εάν ο πληθυσμός τους συμπληρωθεί από άλλα μεταναστευτικά ζώα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια αγέλη λύκων πέρασε τα σύνορα από τη Γερμανία στη Δανία το 2017, τερματίζοντας 200 χρόνια απουσίας λύκων στη χώρα. Ωστόσο, το 48% του πληθυσμού λύκων της Δανίας στη συνέχεια σκοτώθηκε παράνομα ή εξαφανίστηκε , με τη μόνη εύλογη εξήγηση να πυροβολήθηκαν.

Οι λύκοι έχουν ευημερήσει στις πεδινές περιοχές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, με τον πληθυσμό τους  να αυξάνεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο ετησίως στη Γερμανία μεταξύ 2000 και 2015. Προστατευόμενοι από τη νομοθεσία της ΕΕ, οι γερμανοί λύκοι έχουν προσεγγίσει τη Δανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τμήματα της Γαλλίας.

Ωστόσο, μια μελέτη για 35 λύκους, οι οποίοι φαίνεται από το DNA τους νε έχουν μετακινηθεί βόρεια στη Δανία, όπως δημοσιεύτηκε στο Conservation Letters, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας τους είναι 10 φορές υψηλότερα από το κανονικό στη χώρα. Στο Σλέσβιχ-Χολστάιν – το πιο βόρειο μέρος της Γερμανίας, που συνορεύει με τη Δανία – η κύρια αιτία θανάτου είναι η κυκλοφορία, ιδίως στους γρήγορους αυτοκινητόδρομους γύρω από το Αμβούργο.

Στην πιο αραιοκατοικοιμένη Δανία, δεν υπήρξαν θύματα θανάτου, αλλά μόλις 9 από τους 27 λύκους που καταγράφηκαν στη χώρα ήταν ακόμη ζωντανοί στις αρχές του 2020. Τέσσερις είχαν περάσει νότια στη Γερμανία, ένας πέθανε από φυσικές αιτίες, ένας επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε παράνομα και 12 έχουν εξαφανιστεί. Το προσδόκιμο ζωής ενός λύκου στη Δανία είναι μόλις δύο χρόνια.

«Δυστυχώς, δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό είναι μέρος ενός μοτίβου που έχουμε δει σε πολλές χώρες. Συνήθως εξαφανίζονται και δεν εντοπίζονται ποτέ », δήλωσε ο συγγραφέας και καθηγητής Peter Sunde του Πανεπιστημίου του Ώρχους.

Η έρευνα έδειξε ότι το κλειδί για την αναβίωση του λύκου στην πεδινή Ευρώπη ήταν η εύρεση καταφύγιου ζώων σε μεγάλους χώρους στρατιωτικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς προβλήματα από διώξεις. Όταν οι λύκοι αφήνουν την ασφάλεια αυτών των απαγορευμένων ζωνών, μπορούν να βρουν άφθονο φαγητό, ακόμη και σε προαστιακές περιοχές, αλλά είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε κυνήγι.

Σύμφωνα με τον Sunde, οι λύκοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε χώρες όπως η Δανία, που έχουν πολλούς ιδιώτες γαιοκτήμονες, και όχι σε μεγάλα κρατικά δάση όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. «Ένας λύκος κατά τη διάρκεια ενός έτους πιθανότατα θα συναντήσει ανθρώπους εκατοντάδες φορές και χρειάζεται μόνο να συναντήσουν ένα εχθρικό άτομο με όπλο μία φορά για να πεθάνουν», είπε. Οι οικολόγοι υπολογίζουν ότι το δανικό τμήμα της χερσονήσου της Γιουτλάνδης – ένα καλλιεργημένο τοπίο παρόμοιο με τα πεδινά της Σκωτίας με μόλις 13% δασική κάλυψη – έχει χώρο για 10 αγέλες λύκων.

Τα ζώα που διασχίζουν από τη Γερμανία δεν πιστεύεται ότι στοχεύονται από κτηνοτρόφους προβάτων, οι οποίοι αποτελούν έναν αρκετά μικρό αριθμό στη Δανία, αλλά από κυνηγούς που αντιπαθούν τους λύκου επειδή τους «κλέβουν» τα ελάφια που θέλουν να πυροβολήσουν.

Ο Sunde τόνισε ότι η μελέτη τους δεν παρείχε στοιχεία για το ποιος ήταν πίσω από τις δολοφονίες των Δανών λύκων, αλλά πρόσθεσε: «Συνήθως οι κυνηγοί το υποκινούν όλο αυτό, επειδή θεωρούν τον λύκο ως ανταγωνιστή των πόρων. Οι κυνηγοί κόκκινων ελαφιών έχουν τα όπλα και μπορούν να πυροβολήσουν τον λύκο. Εκεί βρίσκεται μεγάλο ενδιαφέρον, τα πολλά χρήματα και επίσης τα έντονα συναισθήματα. Με λίγα λόγια, έχουμε αναρχία – μια ισχυρή ομάδα που μπορεί να επιβάλει τη θέλησή τους με παράνομες ενέργειες. “

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι επιτρέποντας αδειοδοτημένες εκτελέσεις λύκων μπορεί να μειωθουν τα ποσοστά παράνομων διώξεων διαβεβαιώνοντας ομάδες όπως κυνηγούς ή κτηνοτρόφους ότι οι πληθυσμοί δεν θα επιτρέπεται να αυξάνονται επ ‘αόριστον. Ωστόσο, μια μελέτη στη Φινλανδία έδειξε ότι μια νόμιμη «συγκομιδή» λύκων αύξησε στην πραγματικότητα την πιθανότητα παράνομης δολοφονίας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε νομοθεσία που προστατεύει τους λύκους και δεν λειτουργεί γιατί μια μειονότητα δεν ακολουθεί τους κανόνες», δήλωσε ο Sunde. «Η λύση πρέπει να αλλάζει στάση. Εφ ‘όσον έχετε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να παραβιάσουν το νόμο, είναι σχεδόν αδύνατο να το ελέγξετε αυτό ή να το αστυνομείτε γιατί αυτό είναι έγκλημα που συμβαίνει στις ιδιοκτησίες των ανθρώπων”.

Σχετικές δημοσιεύσεις