Τι προσδοκά η Ελλάδα από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία

Η Ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση κλίματος διαλόγου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα.

  • Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια και σταθερή εθνική της θέση ότι η διαφορά που έχουμε να επιλύσουμε είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας ενώ ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο συζήτησης.
  • Οι διαφορετικές αντιλήψεις μας είναι δεδομένες, εκείνο όμως που εμείς επιδιώκουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις.
  • Η Ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αμοιβαία επωφελή θετική ατζέντα με μέτρα εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με προσανατολισμό στην αμυντική και στρατιωτική διάσταση.

Όπως ανέφερε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιδίωξή μας είναι η επικοινωνία που έχουμε αναπτύξειστο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, τους τελευταίους μήνες με την Τουρκία να συνεχιστεί. Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις