Τον Ιανουάριο στην Ελλάδα το εμβόλιο

Επί ποδός είναι το υπουργείο Υγείας προκειμένου να οργανωθεί όλο το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τη διανομή του εμβολίου του κορονοϊού

Ειδικές συσκέψεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να οργανωθεί όλο το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για τη διανομή των δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό όταν φθάσουν και στη χώρα μας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Με βάση και τις τοποθετήσεις και των Ελλήνων αξιωματούχων, οι πρώτες δόσεις αναμένεται να φθάσουν και να αρχίσουν να διανέμονται στη χώρα μας τον Ιανουάριο. Μάλιστα σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ήδη οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. και με τη εταιρεία Moderna, το εμβόλιο της οποίας παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 95%, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης: «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο οποίος υπάρχει και βεβαίως εφόσον τα εμβόλια λάβουν την σχετική άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα είμαστε σε θέση από τον Ιανουάριο και μετά να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς. Υπάρχει ήδη σχέδιο που εκπονείται, προκειμένου να καλύψουμε τους συμπολίτες μας και βεβαίως, να υπάρχει πρόσβαση στο εμβόλιο αυτό σε κάθε σημείο της επικράτειας. Τα αποτελέσματα της Μoderna είναι βεβαίως ενθαρρυντικά. Επιτρέψτε μου να πω ότι η Μoderna είναι μια από τις εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουμε πολύ σύντομα ολοκλήρωση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων».

Οργανώνονται οι Μονάδες Υγείας

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας επιχειρούν να οργανώσουν όλο το δίκτυο ώστε η διανομή των δόσεων του εμβολίου να γίνουν με προτεραιότητα αλλά και χωρίς προβλήματα. Βέβαια αυτό που απασχολεί προς ώρας το υπουργείο Υγείας, λένε πηγές του ethnos.gr, είναι πώς θα γίνει η διατήρηση των εμβολίων. Και αυτό διότι από τη μία το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται διατήρηση στους -70 C βαθμούς, ενώ αντίθετα της Moderna μπορεί να διατηρηθεί για περίπου έναν μήνα και σε κανονικό ψυγείο.

Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr στο επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει ακόμη και σε αγορά ειδικών καταψύξεων εάν χρειασθεί ώστε να διατηρηθούν οι δόσεις του εμβολίου. Επειδή όμως μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι συνθήκες συντήρησης θα χρειασθούν τα εμβόλια, επικρατεί προβληματισμός.

Ειδική ομάδα για τη μεταφορά του εμβολίου

Πάντως, το υπουργείο Υγείας δημιούργησε ειδική ομάδα η οποία θα καθορίσει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για τη μεταφορά των εμβολίων.

Συγκεκριμένα τα μέλη της ομάδας εργασίας είναι:

  • ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.
  • ΜΠΑΛΩΣΟΥ ΑΡΓΥΡΩ, η οποία υπηρετεί στην Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας.
  • ΒΑΛΣΑΜΗ ΡΕΝΑΤΑ, η οποία υπηρετεί στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.
  • ΜΠΑΡΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ορίζεται ο ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο υπουργός Υγείας το μεσημέρι αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης τους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ενώ θα παρουσιάσει και όλο το σχέδιο για τους εμβολιασμούς.

Σχετικές δημοσιεύσεις