Τουρκία – Οι ζημιές από τον σεισμό ξεπέρασαν τα 34 δισ. δολάρια

Ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου και οι μετασεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία προκάλεσαν ζημιές αξίας άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ποσό ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της Τουρκίας το 2021, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση δεν υπολογίζει το κόστος της ανοικοδόμησης που είναι «δυνητικά διπλάσιο».

Η ανακοίνωση δεν λαμβάνει υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βόρεια Συρία, που επίσης έχει πληγεί ιδιαίτερα από τους σεισμούς, ενώ η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κόστος εκεί θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί είναι πιθανό να αυξήσουν το συνολικό ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

«Αυτή η καταστροφή στην Τουρκία υπενθυμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές», δήλωσε ο Humberto Lopez, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά επίσης ότι 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει προσωρινά άστεγοι λόγω των εκτεταμένων ζημιών στις κατοικίες τους.

Πρόσθεσε ότι οι ζημιές σε σπίτια αντιπροσωπεύουν το 53%, με το 28% των ζημιών να παρατηρούνται σε επαγγελματικά κτίρια και το υπόλοιπο ποσοστό σε υποδομές όπως δρόμοι και γέφυρες.

Σχετικές δημοσιεύσεις