Το αρχαιότερο καφενείο της Ελλάδας

Βρίσκεται στο Πήλιο και είναι το πιο παλιό καφενείο της Ελλάδας. Το καφενείο «Φορλίδας» στο Λαύκο Πηλίου υπάρχει από το 1785 και κατά καιρούς υπήρξε το κρεοπωλείο, η ταβέρνα αλλά και το κουρείο του χωριού παράλληλα.

Αν ποτέ βρεθείτε εκεί θα μαγευτείτε ούτως ή άλλως από το πέτρινο πανέμορφο χωριουδάκι – και θα καταλήξετε σίγουρα στο καφενείο αυτό που συνεχίζει ο Μανώλης Φορλίδας να κρατά ως σήμερα την παράδοση που ξεκίνησε ο προπροπάππους του Γιάννης Φορλίδας, που ήταν και ο πρώτος που άνοιξε το μαγαζί. Εκεί στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια το καφενείο έχει φτιάξει το μύθο του που ταξίδεψε μάλιστα και στην Ευρώπη σε περιοδική έκθεση φωτογραφίας!

Ο κύριος Μανώλης πλέον είναι 81 ετών και σερβίρει ως σήμερα τα καφεδάκια στους πελάτες ενώ το καλοκαίρι η ξυλόσομπα κλείνει και βγαίνουν όλοι κάτω από τα πλατάνια!

Στέκι των Παπαδιαμάντη, Βάρναλη και Δελμούζου

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας, στο πρώτο όροφο του καφενείου λειτουργούσε χάνι για όσους έφευγαν ή πήγαιναν στο Βόλο. 

Στο χάνι είχαν διαμείνει σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της ελληνικής ιστορίας γενικότερα. Όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που επειδή γεννήθηκε στη Σκιάθο διανυκτέρευσε πολλές φορές εκεί  όταν χρειάστηκε είτε να επιστρέψει στην πατρίδα του είτε να ταξιδέψει από εκείνη προς την ηπειρωτική χώρα.

Στο χάνι είχαν διαμείνει σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της ελληνικής ιστορίας γενικότερα. Όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

«Ο Παπαδιαμάντης ερχόταν με το καραβάκι μέχρι το Πλατανιά, διανυκτέρευε στο Χάνι και το επόμενο πρωί ξεκίναγε για τη Μηλίνα. Είχε και τις αδελφές του και τον αδελφό του στην Πορταριά. Μέχρι το 1960 η σύνδεσή μας με το Βόλο γινόταν μέσω θαλάσσης», είχε διηγηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κύριος Μανώλης. Άλλοι θαμώνες του καφενείου ήταν ο περίφημος λογοτέχνης και ποιητής Κώστας Βάρναλης και άλλοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις