Το θέμα των δασμών στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα έθεσε ο ΓΓ Εξωστρέφειας στο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου

Κρίσιμα θέματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, συζητήθηκαν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ειδικά μετά από την πρόσφατη επιβολή δασμών από την Αμερικανική κυβέρνηση λόγω της εμπορικής διαμάχης Airbus-Boeing. Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε την ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες εμπορικές τριβές, ενώ τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον τομέα της αεροναυπηγικής. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πλήγμα που δέχθηκε στην Ελλάδα ο αγροδιατροφικός κλάδος από τους δασμούς, κάνοντας ειδικότερη μνεία στον τομέα του κονσερβοποιημένου ροδάκινου, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στον αγροτικό κλάδο κατά τις επαφές της με τις ΗΠΑ, καθώς και να αναζητηθούν μέτρα στήριξης των κλάδων που επλήγησαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ, όπου η Επίτροπος Εμπορίου κα Μάλμστρομ παρουσίασε την τρίτη ετήσια έκθεση εφαρμογής της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ), καθώς και της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των πολιτών απέναντι στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες. Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και τη διεύρυνση των ευκαιριών για τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες και τις δυνατότητες που απορρέουν από αυτές σε χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις