Το κόμμα του εξόριστου σοσιαλιστή πρώην προέδρου του Ισημερινού, 1η δύναμη στο κοινοβούλιο

Το κόμμα του σοσιαλιστή εξόριστου πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) θα παραμείνει η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο του Ισημερινού, χωρίς όμως την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με προβολές βασισμένες στη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων έπειτα από τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής.

Το κόμμα Revolución Ciudadana («Επανάσταση των Πολιτών»), η υποψήφια του οποίου Λουίσα Γκονσάλες αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των πρόωρων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές, θα καταλάβει τουλάχιστον 50 από τις 137 έδρες του Κογκρέσου, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της καταμέτρησης, στελέχη της παράταξης προβλέπουν πως στο τέλος μπορεί να εξασφαλιστούν ως και 57 έδρες. Το κόμμα διέθετε 49 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Απαιτούνται 70 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Πάντα σύμφωνα με τα όχι ακόμη οριστικά αποτελέσματα, δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο θα είναι το κεντρώο κόμμα Construye, του δολοφονημένου υποψήφιου προέδρου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, που έπεσε νεκρός από τα πυρά μέλους ομάδας κολομβιανών πληρωμένων εκτελεστών την 9η Αυγούστου, καθώς έφευγε από προεκλογική εκδήλωση στο Κίτο.

Τον αντικατέστησε ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση (16% των ψήφων), πίσω από την κυρία Γκονσάλες (πρώτη με 34%) και τον Ντανιέλ Νομπόα (δεξιά, 23%), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Στον δεύτερο γύρο την 15η Οκτωβρίου θα αναμετρηθούν η κυρία Γκονσάλες και ο κ. Νομπόα.

Το Construye θα καταλάβει κάπου τριάντα έδρες, ακολουθούμενο από το χριστιανοσοσιαλιστικό κόμμα της δεξιάς και τη συμμαχία ADN, που υποστήριξε τον κ. Νομπόα – αυτές οι δύο παρατάξεις θα έχουν από 14 έδρες η καθεμιά.

Το Πατσακουτίκ, ο πολιτικός βραχίονας των αυτοχθόνων, που το 2021 αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με 27 έδρες, περιορίζεται σε πέντε, όσες και η συμμαχία της δεξιάς Actuemos.

Η συμμαχία που υποστήριξε τον αυτόχθονα υποψήφιο για την προεδρία Γιάκου Πέρες (στην έκτη θέση μεταξύ οκτώ υποψηφίων) θα καταλάβει τρεις έδρες.

Τα μέλη του νέου κοινοβουλίου θα ασκήσουν καθήκοντα ως την άνοιξη του 2025, όπως ακριβώς και η ή ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί στα μέσα Οκτωβρίου, με άλλα λόγια ως την ημερομηνία που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η θητεία του απερχόμενου δεξιού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.

Μπροστά την απειλή παύσης του εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά, ο πρόεδρος Λάσο προτίμησε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Σχετικές δημοσιεύσεις