Το λογότυπο της Θεσσαλονίκης για τη διεθνή γαστρονομία

Το αρχικό γράμμα «Θ» από τη Θεσσαλονίκη με το λατινικό «G» που αντιστοιχεί στη λέξη «Gastronomy» (Γαστρονομία) «παντρεύτηκαν» και πλέον θα αποτελούν το λογότυπο με το οποίο θα εμφανίζεται η Θεσσαλονίκη ως πόλη γαστρονομίας – μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της Unesco.

Το συγκεκριμένο λογότυπο παρουσιάστηκε το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε πως με την παγκόσμια διάκριση που κατέκτησε η Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνεται η δύναμη της συνέργειας και υπενθύμισε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν το υπουργείο Τουρισμού ενημέρωσε σχετικά τους δήμους σε συνεργασία και με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco.

Όπως είπε η υφυπουργός, πολλοί δήμοι το προσπάθησαν, αλλά η Θεσσαλονίκη ήταν αυτή που έκοψε το νήμα. «’Ολοι μαζί χέρι-χέρι θα βοηθήσουμε, ώστε το νέο αυτό να φτάσει παντού και κόσμος που θα έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να απολαύσει το Σαββατοκύριακο, ή την εβδομάδα, ή τις διακοπές του, να κάνει και τη γαστρονομική κατάθεση ψυχής, που εδώ την βρίσκουμε άπλετη. Είναι ένα θετικό γεγονός σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Είναι όλοι πολύ πιεσμένοι από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, από τον πόλεμο που αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι ηθική υποχρέωσή μας να κάνουμε τη δουλειά μας και να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, η οποία ελπίζουμε να είναι πιο λαμπερή, πιο φωτεινή και ελπιδοφόρα για όλους», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού. 

Για ένα success story και μία κοινή προσπάθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στην παγκόσμια διάκριση που κατακτήθηκε με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας.

Ο κ. Ζέρβας απηύθυνε κάλεσμα προς τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, να καταστούν συνιδιοκτήτες και συμμέτοχοι και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, κάνοντας λόγο για «μια χρυσή ευκαιρία, ώστε να αναδειχθεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης που είναι η γαστρονομία».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε πως όταν «η Θεσσαλονίκη συνεργάζεται, μπορεί και φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα», ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας που πρόσθεσε ότι «η πόλη θα έχει ένα ακόμη συντριπτικό πλεονέκτημα, τη γαστρονομία, το οποίο έρχεται και προστίθεται σε όλα τα άλλα κι αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους και υπερήφανους» καθώς και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διάκρισης.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, ανέφερε πως η ένταξη στο δίκτυο θα βοηθήσει στην τουριστική προώθηση της πόλης, με πυλώνα τη γαστρονομία. «Το λογότυπό μας πλάι σε αυτό της Unesco, θα προβάλλει παγκόσμια κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση και κάθε ενέργεια της πόλης για τη γαστρονομία», είπε από την πλευρά της. 

Σε γραπτό χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Καίτη Τζιτζικώστα, υπογράμμισε πως «δεν είναι τυχαίο ότι η Θεσσαλονίκη αναγνωρίστηκε ως γαστρονομική πρωτεύουσα», καθώς «η γαστρονομία δεν είναι απλώς μια απόλαυση που ανταποκρίνεται στο εκλεπτυσμένο γούστο, αλλά ένα κομμάτι του πολιτισμού της».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, οι τέσσερις Chef Ambassadors του Thessaloniki Food Festival, Σωτήρης Ευαγγέλου, Απόστολος Αλτάνης, Δημήτρης Τσανανάς και Μανώλης Παπουτσάκης.

Υπενθυμίζεται πως η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco τον περασμένο Νοέμβριο, ως η πρώτη ελληνική πόλη ανάμεσα σε 246 πόλεις όλου του κόσμου που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο από την ίδρυση του το 2004.  

Σχετικές δημοσιεύσεις